Indonésie prý pašeráky drog odsouzené k smrti do Austrálie nevymění

Indonésie odmítla nabídku Austrálie na vzájemnou výměnu vězňů. Canberra se tak snažila zachránit život dvou Australanů odsouzených k trestu smrti. Datum popravy dvou pašeráků drog zatím není známé.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Dva australští pašeráci drog Andrew Chan a Myuran Sukumaran čekají v Indonésii na popravu

Dva australští pašeráci drog Andrew Chan a Myuran Sukumaran čekají v Indonésii na popravu | Zdroj: Reuters

V Indonésii platí jedny z nejtvrdších protidrogových zákonů na světě. Podle mluvčího indonéského ministerstva zahraničí Arrmanatha Nasira právní systém jeho země výměnu vězňů neumožňuje.

Indonéský náměstek ministra zahraničí Abdurahman Muhamad Fašir k tomu poznamenal, že by Austrálie měla rozhodnutí Indonésanů respektovat. „V mezinárodních vztazích bychom měli respektovat právo každé země. Austrálie by měla pochopit, že poprava za pašování drog je naše suverenita,“ řekl náměstek.

Dvojice Australanů vedla takzvanou Balijskou devítku, která pašovala drogy z Bali do Austrálie. Muži byli převezeni do věznice na ostrově Nusakambangan, kde Indonésie provádí popravy odsouzených.

Už dříve indonéský prezident Joko Widodo řekl, že obchod s drogami ničí životy lidí v jeho zemi a že Indonésie nebude mít s pašeráky žádné slitování.

Proti rozsudku protestoval australský premiér Tony Abbott. „Obchod s drogami odsuzujeme, ale jsme také proti trestu smrti. Souhlasíme s tím, aby byli tito dva Australané potrestáni, ale ne popraveni,“ řekl.

Pokud k exekuci dojde, může to vyvolat mezi oběma zeměmi politické napětí.

Zdenka Turková, kov Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme