O odebraných dětech bude Česko jednat přímo s norským úřadem

Další jednání kvůli případu bratrů Michalákových odebraných matce v Norsku se bude konat příští týden. Šéf českého Úřadu pro mezinárodněprávní ochranu dětí Zdeněk Kapitán se sejde přímo se zástupci sociální služby Barnevernet.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Eva Michaláková

Eva Michaláková | Foto: Filip Jandourek | Zdroj: Český rozhlas

Norské úřady přislíbily, že se chlapci budou moci učit česky a používat češtinu při schůzkách s matkou.

„Poté, co budou otázky projednány, budeme moudřejší. Nechci být zbytečně optimistický, dokud norská strana nebude deklarovat, že splnila, co slíbila,“ říká Kapitán.

„Argument norské strany zní: jestliže má být styk asistovaný a má být vyhodnocován, my česky nerozumíme, proto probíhá v norštině,“ dodává.

Norské úřady odebraly dnes devítiletého Denise a šestiletého Davida českým rodičům v květnu 2011, a to kvůli podezření na násilí, zneužívání a nedobrou situaci v rodině. Policie případ vyšetřovala, pro nedostatek důkazů ho ale odložila. Obvinění nepadlo.

Chlapci vyrůstají odděleně, každý v jiné pěstounské rodině. Matka, která se s nimi podle úřadů smí vídat dvakrát za rok až na dvě hodiny, chce syny získat do péče. V prosinci požádala Eva Michaláková v Norsku o přezkoumání svého případu.

Celý rozhovor s ředitelem českého Úřadu pro mezinárodněprávní ochranu dětí Zdeňkem Kapitánem uslyšíte na Radiožurnálu dnes po 17. hodině.

Kauza Michalákovi | Foto: Český rozhlas

Simona Bartošová, Pavla Firbacherová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme