Stovky seniorů na Mostecku požádaly o "senior pas". Mostecký magistrát nápor zvládá

5. březen 2015

Magistrát v Mostě začal v únoru nabízet výhodné slevové karty pro seniory. Od té doby si o takzvaný senior pas požádala téměř tisícovka lidí z Mostecka. Senior pas umožňuje získat slevu například na kulturní program nebo na vstupné do hradů a zámků v Ústeckém kraji. Mostecký magistrát takový zájem sice nečekal, ale zvládá ho.

„No, tak ten jeden pas je pro mne, druhý pro švagrovou a třetí pro kolegu,“ vysvětluje Ota Sigmund z Mostu, proč si na recepci magistrátu v Mostě bere rovnou tři žádanky o senior pas. Podle něj se slevová karta určitě vyplatí.

„My jsme s tím nadšení. Prostě pro nás je to výhodné, například tam jsou ty snížené vstupenky na hrady a zámky, což my máme rádi. A potom něco od zdravotnictví, sportu, tak proto jsme to vzali,“ vypočítává Ota Sigmund a odchází domů žádanky vyplnit. Po jejich odevzdání na recepci mosteckého magistrátu bude na plastové kartičky senior pasu čekat šest týdnů.

Se senior pasem mohou lidé starší 55 let uplatnit slevy jak v kulturních zařízeních, tak v některých obchodech nebo službách a to nejen v Ústeckém kraji.

Až do konce ledna bylo možné o senior pasy požádat v rámci kraje jen v Ústí nad Labem. Od února je to možné i v Mostě.

„My jsme tomu projektu chtěli pomoci i v Mostě a zřídili jsme další kontaktní místo v budově magistrátu města Mostu. Takže ten, kdo má zájem o senior pas, stačí když přijde na mostecký magistrát a dole v přízemí v informační recepci řekne, že by rád o ten senior pas požádal a recepční s ním všechno potřebné vyřídí,“ vysvětluje mluvčí mosteckého magistrátu Alena Sedláčková.

Od začátku února požádalo v Mostě o senior pas zhruba tisíc seniorů. „Denně přijde o senior pas požádat kolem 50-60 seniorů,“ prozrazuje recepční mosteckého magistrátu Renata Křivánková.

Zájemci o něj ale mohou požádat i prostřednictvím internetu. Na webu seniorpasy.cz jsou také informace o všech aktuálně nabízených slevách. Zřizovatelem projektu je Ústecký kraj a Rada seniorů České republiky.

autor: Jan Beneš
Spustit audio