Péče o ledviny. Téma pro Lékárnu a dětského nefrologa Tomáše Zaorala

4. březen 2015

Pijte sklenici vody. To je motto letošního světového dne ledvin, který připadne tentokrát na čtvrtek 12. března. A v duchu této výzvy byla také naše rozhlasová Lékárna.

Světový den ledvin připomene už podesáté široké veřejnosti důležitost prevence a péče o zdraví ledvin. S tou je potřeba začít už v raném věku. Aniž to ví, trpí totiž některým z onemocnění asi deset procent naší populace.

Hostem pořadu Lékárna proto byl dětský nefrolog Tomáš Zaoral, který se v ostravské fakultní nemocnici stará o nejmenší pacienty s nemocemi močových cest a ledvin.


Pane doktore, čím se zabývá a jaká specifika má váš obor, dětská nefrologie?

Dětská nefrologie se zabývá všemi problémy, které se týkají ledvin. A to už od prenatálního věku, potom po narození, až prakticky do dospělosti. V rámci té prenatální diagnostiky pokud gynekologové objeví nějakou nesrovnalost, už to konzultují s námi.

Kdy vlastně hovoříme u dětských pacientů o chronickém selhávání ledvin? Když už jsme zmínili, že onemocněním trpí podstatná část naší populace...

U dětí nejsou ta data až tak přesná. Odhaduje se, že u dětí je to řádově o deset méně, čili kolem jednoho procenta. A o chronickém selhání ledvin mluvíme tehdy, když ty ledviny nejsou schopny plnit svou funkci. Ledviny jsou párový orgán a kromě toho, že ovlivňují hospodaření vodou v těle, mají spoustu dalších funkcí. Podílí se na tvorbě spousty vitamínů, ovlivňují krvetvorbu nebo krevní tlak. A ta nejdůležitější věc – odstraňují z těla ty zplodiny, které vznikají při metabolické přeměně.

Co všechno může být příčinou selhávání ledvin?

Samozřejmě je třeba rozlišit, jestli se budeme bavit o dospělých nebo o dětech. U dospělých je největší rizikový faktor cukrovka, dlouhotrvající a nedobře léčená. Je to i vysoký tlak, pak tam patří i nadváha.

Zásadní je zdravý životní styl. K tomu patří dostatek tekutin. Je ale také důležité, co pijeme.

Co bychom tedy měli pít v prvé řadě?

Určitě vodu. Voda by měla být z osmdesáti procent tím, co pijeme. Jen připomínám, že káva nebo čaj slouží k tomu, že podpoří močení, čili se odvodníme. Můžeme i něco málo minerálek, ale velmi opatrně, protože tam už mohou být nějaké ionty, jako jsou sodík, chloridy a tak dál, které mohou v určitých případech škodlivé a vést třeba ke zvýšení tlaku.

Pojďme si říct, jaké jsou hlavní příznaky při chronickém selhání ledvin?

Tam je třeba říci – a to je ten důvod, proč vznikla ta iniciativa toho Světového dne ledvin – ledviny nebolí. A bohužel těch příznaků je strašně málo. Takže už z povahy člověka vychází, že když mne nic nebolí, tak mi vlastně nic není. A bohužel u ledvin to vůbec neplatí. Když pak potíže začnou, tak už je pozdě. Říká se, že až 40 procent pacientů, kteří přijdou s nějakými potíži, tak už přicházejí ve fázi, kdy už se s tím moc nedá dělat, že je to opravdu těsně před dialýzou.


Téma příští Lékárny
Růžovka (rosacea) je kožní choroba, která postihuje až 10 procent naší populace. Projevuje se zčervenáním kůže obličeje, pupínky a v těžších případech i zbytněním kůže nosu. Jak se léčí a kde jsou příčiny nemoci, prozradí dermatoložka Sylva Zajícová. Odpoví i na vaše otázky. Ptejte se už teď! Napište nám na lekarna.ostrava@rozhlas.cz. V době vysílání pořadu svůj dotaz zavolejte na linku 596 11 33 66.

Na druhou stranu – když mne nic nebolí, tak mne nenapadne jít k lékaři.

Ano. A zase se vracíme k tomu, proč ten den ledvin zmiňujeme. Je to o tom, když víme, že máme nějaké rizikové faktory, mezi které patří to, že někdo v mé rodině vlastně zemřel na onemocnění ledvin, nebo když jsem hypertonik – mám vysoký tlak, nebo mám vysoký cukr, mám nadváhu, dlouhodobě užívám analgetika – tady zmíním především brufen, který je často nadužíván. To jsou všechno rizikové příznaky, které by měly vést k tomu, abych minimálně jednou za rok se nechal vyšetřit.


Celý rozhovor s MUDr. Tomášem Zaoralem si poslechněte v záznamu naší rozhlasové Lékárny (viz odkaz ‚Přehrajte si celý příspěvek‘ v úvodu článku). Tento i další záznamy pořadu pak najdete v iRadiu.

autor: čan
Spustit audio