Odborníci zkoumají podstavce dvou soch z Karlova mostu. Co zjistili?

6. březen 2015
Zprávy

Odborníci z pražského magistrátu pokračují v průzkumu prostoru pod sochami na Karlově mostě. Chtějí zjistit, jak pevný je materiál takzvaných polopiliřů a podle toho určit, jak by se mělo postupovat dál v opravě pláště mostu. Získané vzorky pošlou do laboratoře. V průzkumu jim pomáhá i to, že sochy z podstavců jsou teď uložené v depozitáři.

Dva muži v helmách obsluhují obří vrtací zařízení. Ze vzorků odborníci zjistí, jaké složení tato část Karlova mostu má a jak se bude pokračovat v opravách.

„Využili jsme toho, že sochy 7 a 8 jsou v tuto chvíli snesené a nemusíme žádné jiné demontovat,"popisuje Eliška Mikynová z odboru technické vybavenosti pražského magistrátu.

Předpokládá se, že polopilíře se na mostě objevily až 17. století, kdy se na most dostaly i sochy.

„Je to součást mostu, která byla přistavěna v baroku jako podstavce pod sochy, které také nebyly přímo ze středověku. Vrt bude hluboký 5 nebo až 8 metrů, jak máme povoleno od oboru památkové péče."

Proč odborníci zkoumají zrovna podstavce soch?

„Máme už poměrně hodně poznatků o složení jádra mostu - co se týká pilířů a co se týká mostovky. O polopilířích jsme tyto poznatky ještě neměli, proto je teď doplňujeme tak, abychom to poznání měli komplexní ze všech částí mostu," popisuje stavební historik Michal Panáček.

Práce začaly v pondělí a už jsou k dispozici i první vzorky. Odborníky příjemně překvapily. Potvrdilo se totiž, že historický materiál je kvalitní.

Ze získaných vzorků odborníci zjistí, jaké složení tato část Karlova mostu má

„Dobré pojivo, dobrý materiál. Uvidíme, jak to bude pokračovat v dalších vrstvách," dodává Eliška Mikynová.

Získané vzorky poputují do laboratoře, kde se určí jejich přesné vlastnosti. Po prozkoumání se rozhodne, jak budou postupovat práce na opravě mostu - hlavně na jeho plášti, na který působí vítr a déšť. Plášť chrání vnitřní konstrukci mostu, která stále pracuje.

„Tak jak je to obrovská stavba, různým způsobem se chová vlivem teplot, vlhkosti atd., tak tyto konstrukce různě pracují, zároveň na ten vnější plášť působí mnohem víc degradačních procesů, které narušují kámen, který je různých typů,“ vysvětluje Michal Panáček.

Co všechno se z průzkumných vrtů bude zjišťovat?

„Zjistí se skladba, zjistí se, jaký kámen byl použit. Potom bude následovat chemický a fyzikální rozbor. To bude použito při sestavování metodiky k opravě pláště, protože pískovec je použit v různých místech a je různých kvalit,“ popisuje Bohumil Šťastný z Českého vysokého učení technického.

Práce na jedné z nejnavštěvovanějších pražských památek potrvají ještě dva týdny.

autor: jch
Spustit audio

Více z pořadu