Cena kávy se na světových trzích propadá, brazilské arabiky jen za únor o 14 procent

Káva na světových trzích začala zlevňovat. Jen v únoru spadla cena druhu arabika o 14 procent a obchoduje se za 1 dolar a 34 centů za váhovou libru. To je v přepočtu zhruba 32 koruny za necelý půl kilogram.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Káva

Káva | Foto: Lenka Šipošová

Podle majitele pražské kavárny Martina Kotase jde o dočasné výkyvy, které se na kávě pro koncového zákazníka neprojeví.

„Záleží na tom, jak cenu si domluvíme s konkrétním distributorem nebo pražičem. V Čechách přibývá soukromých pražíren kávy. Samozřejmě i cena, kterou si konkrétní pražič nebo dodavatel kávy určí, počítá s těmito výkyvy. U nás se to nehýbe jako u benzinové pumpy, ale je to nějaká dlouhodobě nastavená cena,“ vysvětluje.

Přehrát

00:00 / 00:00

Káva ve světě zlevňuje. Důvody zjišťovala redaktorka Zuzana Petráňová

Investoři teď očekávají, že se této plodiny letos urodí víc než loni a nemají zájem ji nakupovat. Podle americké komise CFTC spadl počet obchodů sázející na růst kávy o 49 procent.

V loňském roce byla káva dokonce hvězdou loňských investic. Komodita je přístupná i pro české investory, a rok od roku se pro ně stává atraktivnější.

Vedle známých a bezpečných investic, jako je zlato, totiž slibuje slušné výdělky. Loni hodnota kávy arabika na burze vzrostla o víc než 50 procent. Zájem o investice do ní se zvýšil právě kvůli tomu, že jí byl nedostatek. Způsobilo to suché počasí v Brazílii.

„Káva těžila z neúrody ze sucha v Brazílii, protože Brazílie je největším producentem a vývozcem této komodity. Takže kdo nějakým způsobem sázel na kávu, mohl vydělat,“ říká hlavní ekonom finanční společnosti Roklen Lukáš Kovanda.

Zuzana Petráňová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme