Olympionik, nebo cigán? Do kin míří film o boxerovi, který žije v romském ghettu

Peter Baláž je slovenský boxer, který je několikanásobným mistrem země a za Slovensko boxoval i na olympiádě v Atlantě. Dnes žije v romském ghettu. Do kin na Slovensku i v Česku se zanedlouho dostane film Koza, který pravdivě popisuje jeho životní osud.

Peter Baláž žije v nuzných podmínkách, v romské kolonii v Žilině. Teď je mezi místními hvězdou, protože o něm natočili hraný film, který spíše připomíná dokument.

„Režisér Ivan Ostrochovský je můj velmi dobrý kamarád. Vyrůstal o dvě ulice ode mě. Jednoho dne ho napadla myšlenka, že se mnou natočí film. Jak žiju, co mám v sobě, všechno pravdivé,“ říká mi boxer a sype si do čaje čtyři velké lžíce cukru.

Čtěte také

„Jeho příběh měl v sobě drama sám o sobě. Nemusel jsem se bát, že ho budu nějak krkolomně budovat. Věděl jsem, že mi to ulehčí práci v hraném filmu, a řekli jsme si, že bychom to měli udělat,“ zdůvodňuje vznik snímku Koza režisér.

Petr Baláž stál před filmovou kamerou poprvé v životě. Na plátně to ale není poznat. „Když boxuji, tak vím, kdy je konec. Ale během natáčení to nevíte. Jednu scénu jsem musel dělat patnáctkrát za sebou. To mě vyčerpávalo.“

Olympionik, nebo cigán?

Film Koza není o rasismu vůči Romům. Je to příběh zoufalého sportovce na konci sil. S přehlížením se Peter Baláž potkává v osobním životě.

„Jsem olympionik. Když v televizi boxuji nebo v médiích hlásí, že Petr Baláž vyhrál, tak je každý rád a říká: super, náš Slovák zvítězil. Vrátím se domů a pro každého jsem najednou cigán,“ říká.

Film Koza není o rasismu vůči Romům. Je to příběh zoufalého sportovce na konci sil

Životní podmínky v kolonii jsou příšerné. Všude špína, odpadky, citelná zoufalost. „Žiju tady doslova v tlupě cigánů, kteří pijí, kradou, fetují. Je tady velká kriminalita. Proč mám žít mezi takovými lidmi? Jako sportovec a olympionik bych měl žít jinde,“ soudí.

Úřady ale jeho letité prosby o přestěhování neslyší. A film tomu zřejmě taky nepomůže, přiznává režisér Ivan Ostrochovský. „Teď je film, bude se o Peterovi dva tři měsíce psát, úřednice se budou tvářit, že mu chtějí pomoct a dát mu třeba lepší nájemní byt. Jenomže v něm bude dražší nájem a Petr má měsíční příjem 150 eur.“

„Jeden poslední zápas…“ přeje si boxer

Peter Baláž dnes boxuje tak jednou za měsíc. Za zápas dostane 200 eur. Z toho platí nájem, dvě děti a nezbude mu nic. Už několik let má jeden velký sen.

„Chtěl bych v Žilině zrealizovat boxerský galavečer. To by byl můj poslední zápas a pak bych zavěsil své boxerské rukavice na hřebík a ukončil bych kariéru,“ přeje si.

Životní podmínky v kolonii jsou příšerné. Všude špína, odpadky, citelná zoufalost

autor: pev
Spustit audio