Policisté dopadli bombového anonyma. Přiznal se k 16 výhrůžkám

Policisté dopadli muže, který půl roku vyhrožoval veřejným institucím i osobám po celé republice bombovým útokem nebo střelbou. E-maily podle všeho posílal 24letý student z jižních Čech. Mladý muž s policií údajně spolupracuje a otevřeně mluví i o svých pohnutkách. Výhrůžkami si prý vyřizoval účty s lidmi, kteří nesdíleli jeho postoje a názory.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Policejní páska, policie, uzavírka (ilustrační foto)

Policejní páska, policie, uzavírka (ilustrační foto) | Foto: Filip Jandourek | Zdroj: Český rozhlas

Výhrůžky těmto lidem pak adresoval, nebo je z jejich e-mailů naopak rozesílal.

Mladík studuje druhý ročník vyšší odborné školy zaměřené na informatiku a díky tomu se mu dlouho dařilo policii unikat. Uměl se totiž nabourat do cizích e-mailů a zprávy navíc posílal přes různé servery po celém světě.

První výhrůžku odeslal student v září loňského roku, poslední v úterý 3. března, kdy ho dopadla policie.

Přiznal se zatím k 16 incidentům. Mezi těmi, které způsobily největší problémy, byl anonym z 21. února adresovaný Českým drahám. Muž v něm uvedl, že umístil bombu na hlavním nádraží. Neřekl ale, ve kterém městě.

Údajná bomba na hlavním nádraží

Policisté proto museli střežit všechna hlavní nádraží v republice. Některá z nich, třeba v Ostravě, Brně, Chomutově nebo Karviné, také evakuovali. Omezení se dotklo desítek spojů a stovek cestujících, škody České dráhy stále vyčíslují.

Muž vyhrožoval i dalším velkým institucím - Karlově univerzitě, Poslanecké sněmovně i Policejnímu prezidiu. Policisté tak museli dohromady evakuovat kvůli výhružkám tisíce lidí a celkové škody dosahují milionů korun.

Studenta policisté zatím stíhají kvůli 16 výhružkám, obviněný je přitom hned z několika trestných činů, třeba ze šíření poplašné zprávy nebo násilí proti skupině obyvatel a jednotlivci.

Zatím mu hrozí pětileté vězení. Je ale možné, že trestní sazba bude ještě navýšená, a to pokud se ukáže, že škody byly mimořádně velké. Jednotlivé instituce je v tuto chvíli sčítají.

Muže dopadla zásahová jednotka v úterý večer na Českobudějovicku a zatím zůstává ve vazbě.

Veronika Neprašová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme