Zeman kritizoval objektivitu ČT. Jde o bezprecedentní útok, reagovala televize

Prezident Miloš Zeman kritizoval Českou televizi (ČT), která podle něj neplní svou veřejnoprávní funkci. Prezident to řekl při návštěvě Plzeňského kraje. ČT kritiku označila za bezprecedentní útok na nezávislost veřejnoprávní televize, který za dobu její existence v demokratické společnosti nemá obdoby. Invektivami hlavy státu se prý nenechá zastrašit.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Prezident Miloš Zeman na návštěvě Plzeňského kraje (foto z 4. března)

Prezident Miloš Zeman na návštěvě Plzeňského kraje (foto z 4. března) | Zdroj: ČTK

Prezident reagoval na nedávné vyjádření generálního ředitele ČT Petra Dvořáka, aby koncesionářský poplatek platili i lidé bez televizních přístrojů.

Připomněl přitom návrh několika senátorů, kteří prosazují, aby koncesionářské poplatky mimo jiné nemuseli pět let platit ti, o nichž ČT či rozhlas zveřejnily nepravdivou informaci. Označil ho přitom za návrh na zrušení koncesionářských poplatků.

„Aby byla stejná startovací čára mezi televizními stanicemi, pak onen návrh na zrušení koncesionářských poplatků považuji za docela rozumný,“ uvedl prezident.

Přehrát

00:00 / 00:00

O kritických výrocích Miloše Zemana na adresu ČT mluvil komentátor ČRo Petr Nováček

Podpořil přitom takzvaný asignační model rušení poplatků. „Ten znamená, že komu se pořady České televize nelíbí a nechce platit koncesionářské poplatky, nechť tuto částku odevzdá na veřejně prospěšné účely, ať už v oblasti zdravotnictví, školství, sociální péče a podobně,“ vyjmenoval prezident.

„Můj osobní názor zní, že Česká televize bohužel neplní svoji veřejnoprávní funkci a stává se nejenom komerční televizí, ale dokonce špatnou komerční televizí,“ prohlásil dnes Zeman.

„Česká televize by neměla být hlásnou troubou jakékoli politické strany, například TOP 09, a měla by přinášet objektivní a vyvážené zpravodajství, což podle názoru většiny lidí nečiní,“ doplnil Zeman.

ČT: Televize se zpovídá Radě

„Jde o bezprecedentní útok na nezávislost veřejnoprávní televize, který za dobu její existence v demokratické společnosti nemá obdoby. Je o to nebezpečnější, že ho vyslovuje nejvyšší ústavní činitel České republiky,“ citovala agentura ČTK mluvčí televize Alžbětu Plívovou.

Měsíční výše televizního poplatku je 135 korun (1620 korun ročně), rozhlasového 45 korun (540 korun ročně). ČT letos na základě očekávaného počtu evidovaných přijímačů předpokládá příjem z televizních poplatků 5,675 miliardy korun při celkovém rozpočtu 6,956 miliardy. Generální ředitel ČT v rozhovoru pro týdeník Ekonom uvedl, že pokud by veřejnoprávní televize přišla o poplatky, musela by se stát komerční televizí.
Zdroj: ČTK

Vyváženost a objektivitu zpravodajství ČT a celkovou kvalitu vysílání má podle Plívové kompetenci hodnotit kontrolní orgán, Rada ČT, a to na základě objektivních analytických dat.

„Česká televize vysílá zcela v souladu s platnou legislativou a je rovněž kontrolována ze strany Rady pro rozhlasové a televizní vysílání. Na invektivy prezidenta republiky proto nebude Česká televize dále reagovat a ani se jimi nenechá zastrašit,“ dodala mluvčí ČT.

Na slova veřejnoprávní televize zareagoval prezidentův mluvčí Jiří Ovčáček. „Je třeba velmi důrazně České televizi připomenout, že v demokratické a svobodné společnosti není nikdo nekritizovatelný,“ uvedl na Twitteru.

Naopak negativně se vůči Zemanovým výrokům vymezil premiér Bohuslav Sobotka.

„Koncesionářské poplatky jsou zárukou toho, že veřejnoprávní média, televize i rozhlas, nejsou závislé ani na komerčních zájmech a podnikatelských skupinách, ani na momentální vládě a mohou nezávisle hájit veřejný zájem,“ vzkázal Sobotka v prohlášení zveřejněném na webu vlády.

Rušení koncesionářských poplatků by byla chyba, reagoval Sobotka na Zemana

Číst článek

Jako z Velebova návrhu

S návrhem týkajícím se koncesionářských poplatků, který prezident zmínil, přišel senátor Jan Veleba. Ten je předsedou Strany práv občanů, která měla dřív v názvu ještě přídomek „Zemanovci“.

„Jak se říká, je to jak přes kopírák, ten návrh je někdy z poloviny února, bude se projednávat teď na březnové schůzi Senátu. Někdo říká, že je tam podepsáno 15, někdo až 18 senátorů, mimochodem jsou tam podepsaní prý i senátoři zvolení za sociální demokracii i za ODS, což je pikantní,“ uvedl komentátor ČRo Petr Nováček.

„Na mě to dělá dojem něčeho nepatřičného,“ poznamenal Nováček. Podle něj si senátor obrazně řečeno hřeje svoji polívku a prezident, který je čestným předsedou strany, mu v tom pomáhá.

„A budou to opět přihřívat, domnívám se,“ odhaduje Nováček, který připomněl zítřejší akci na Hradčanském náměstí.

Zatímco prezident tam oficiálně míří na „slavnostní akt položení věnce k pomníku Tomáše Garrigue Masaryka při příležitosti 165. výročí jeho narození,“ jak se píše na stránkách Hradu, Strana práv občanů na svém webu zve na „shromáždění na podporu demokracie a českého prezidenta“ s tím, že Zeman se této akce určitě zúčastní.

ČTK, kov Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme