Hovory na ústředně královéhradeckého magistrátu vyřizují zrakově postižení

Až stovky hovorů denně musí vyřizovat operátorky na ústředně královéhradeckého magistrátu. Dvě telefonistky zvládnou odpovědět na různé dotazy, jako jsou například úřední doby jednotlivých odborů nebo výše poplatku za svoz komunálního odpadu. Díky speciálnímu programu mohou práci vykonávat i přes svůj zdravotní hendikep, kterým je zrakové postižení.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Telefonotéka

Telefonotéka | Foto: Fotobanka Stock Exchange

Do místnosti v budově magistrátu Hradce Králové, kde pracuje Naďa Černá se svojí kolegyní Sabinou Levitovou, se nejpravděpodobněji dovolá každý, kdo vytočí hradecký úřad.

„V upraveném programu máme všechno, co se týče dotazů klientů zvenku, občanských průkazů, řidičských průkazů, vozidla, komunálního odpadu,“ vyjmenovala Sabina Levitová.

Přehrát

00:00 / 00:00

O jejich práci mluvil se zrakově postiženými telefonistkami Ondřej Vaňura

„Je to databáze dotazů a na ně je aktualizovaná odpověď. Ony jí tam mají k dispozici ve velkém rozlišení, neustále se plní podle potřeb, vymazávají se staré údaje a nové se doplňují,“ vysvětlila princip práce telefonistek Magdaléna Vlčková z královéhradeckého úřadu.

Práci zrakově postiženým umožňuje speciální program. Upravuje třeba tučnost písmen a velikost.

„Zdravý člověk to má na klasické 11, my to máme až na velikost 24, 25. Bez tohohle programu bychom na tom počítači nemohly dělat,“ vysvětlila Sabina Levitová.

Barev je naopak na monitorech pro zrakově postižené méně. „My na barvy reagujeme velice špatně, spíše nás z toho bolí oči,“ zdůvodnila.

Obě operátorky na úřadě pracují od roku 1998. Za tu dobu se vybavení jejich kanceláře velmi změnilo.

„Tady máme ještě původní ústřednu. Museli k tomu pořídit lupu, abychom na ústředně mohly pracovat.“

Telefonistky tvoří v podstatě štít všech hovorů na hradecký magistrát. Díky tomu, že na většinu dotazů znají odpověď, tak mají například úředníci za přepážkami více času na odbavení klientů.

Aktuálně v tomto callcentru očekávají nápor dotazů v souvislosti s blížícím se dubnovým termínem na uhrazení poplatku za svoz komunálního odpadu.

Ondřej Vaňura Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme