Experti nad sedmdesát musí pryč z úřadů. Výjimku udělit nelze

Ve státní službě budou moci úředníci pracovat jen do sedmdesáti let. Podmínku už teď nesplňuje víc než 61 zaměstnanců ministerstev, včetně velvyslankyně na Slovensku Livie Klausové. Úřady jim výjimku udělit nemohou.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Josef Postránecký

Josef Postránecký | Foto: Filip Jandourek | Zdroj: Český rozhlas

„Pokud vykonávají činnosti, které budou zařazeny mezi ty obory služby a budou tedy vykonávány státními zaměstnanci ve služebním poměru, pak nejde ani obejít tím, že by měli jinou formu pracovně právního vztahu jako je třeba dohoda o pracovní činnosti a podobně,“ vysvětluje náměstek ministra vnitra pro státní službu Josef Postránecký.

Například na ministerstvu vnitra pracuje jedenáct zaměstnanců starších sedmdesáti let.

„Ustanovení, že pokud státní zaměstnanec dosáhne věku 70 let v daném kalendářním roce, musí skončit služební poměr nejpozději 31. prosince, se vztahuje na všechny, kteří budou v režimu zákona o státní službě. Na ostatní, kteří budou v režimu zákoníku práce, se toto ustanovení vztahovat nebude," potvrdil mluvčí Vladimír Řepka.

Některé resorty se ale svých odborníků za touto věkovou hranicí zbavovat nechtějí.

Jednou z variant, která se nabízí, je třeba to, že ministerstva nabídnou zaměstnancům pozice, na které se služební zákon nevztahuje. Ministerstvo kultury je bude hledat ve svých příspěvkových organizacích.

„Naše příspěvkové organizace po takových odbornících rády sáhnou. Ať už se jedná o experty v oblasti památkové péče nebo finanční problematiky. Jako je tomu třeba v případě dvou zaměstnanců, na které se omezení bude v tomto roce vztahovat,“ potvrzuje mluvčí úřadu Simona Cigánková.

Livia Klausová musí odejít

Podle zákona o státní službě budou moci úředníci pracovat jen do sedmdesáti let. Funkci musí opustit do konce roku, kdy oslaví sedmdesátiny. Norma je nekompromisní a nepřipouští možnost udělit výjimku.

Kvůli věku bude muset letos opustit funkci velvyslankyně třeba Livia Klausová. Bývalé první dámě bylo sedmdesát již loni. Není přitom jedinou diplomatkou, které hrozí konec ve funkci. Věkové omezení se týká také šéfky ambasády v Sýrii Evy Filipi.

Livia Klausová | Foto: Tomáš Adamec Michaela Vydrová

Livia Klausová je českou velvyslankyní na Slovensku od konce roku 2013. Do funkce ji prosadil po svém zvolení prezident Miloš Zeman, stejně jako Vladimíra Remka na post velvyslance v Moskvě. Proti byl bývalý ministr zahraničí Karel Schwarzenberg.

Spekulovalo se o tom, že Klausová není kariérní diplomatkou a že post dostala jako odměnu za to, že Zemana podpořila v prezidentské volbě. Dohady pak zablokovaly proces výměny velvyslanců. Po pádu Nečasovy vlády a odchodu Schwarzenberga z ministerského postu spor skončil.

Věra Pfeifferová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme