Ruská policie zadržela podezřelé z podílu na vraždě Borise Němcova

Ruská policie zadržela dva muže, podezřelé z podílu na vraždě opozičního politika Borise Němcova. Šéf ruské tajné služby Alexandr Bortnikov zveřejnil jejich totožnost a oznámil, že oba pocházející ze severního Kavkazu.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Opoziční předák a bývalý vicepremiér Boris Němcov zemřel minulý týden v Moskvě

Opoziční předák a bývalý vicepremiér Boris Němcov zemřel minulý týden v Moskvě | Zdroj: Reuters

"Zadrželi jsme dva podezřelé. Jsou to Anzor Gubašev a Zaur Dadajev. O všem jsem informoval našeho prezidenta. Teď podnikáme potřebné administrativní kroky. Vyšetřování Němcovovy vraždy pokračuje".

Další podrobnosti Bortnikov neuvedl. Zatím není jasné, zda ruská kontrarozvědka dvojici podezřívá přímo z vraždy pětapadesátiletého politika.

Vyšetřovací tým se zajímá o čtyři další podezřelé, kteří zřejmě pomáhali přímým viníkům. Prý se také podařilo zajistit automobil, kterým odjeli z místa činu pachatel a jeho komplic. Z kamerového dopravního systému se také podařilo získat fotografie obou mužů, sedících ve voze.

Přehrát

00:00 / 00:00

Podrobnosti o zatčení podezřelých zjišťoval na ruských portálech komentátor Českého rozhlasu Libor Dvořák

Opoziční předák a bývalý vicepremiér Boris Němcov zemřel minulý týden. Neznámí pachatelé ho zastřelili v Moskvě.

Dna dny po vraždě se měla konat demonstrace proti zahraniční politice prezidenta Putina. Tu ale organizátoři odvolali a místo ní se sešly tisíce lidí k uctění Němcovovy památky.

Putin vraždu opozičního politika odsoudil a řekl, že měla politický podtext. Vyšetřovatele vyzval, aby Rusko zbavili hanby a podobným zločinům zabránili.

Ruská opozice viní z vraždy současné ruské vedení, včetně Putina. Někdejší ruský vicepremiér a jeden z opozičních předáků mimo jiné připravoval zprávu shrnující důkazy o ruském vojenském podílu na ukrajinské krizi.

Podle ruských vyšetřovatelů mohla mít vražda za cíl poškodit prezidenta Putina, mohla souviset s Němcovovým osobním životem nebo s islámským extremismem.

Igor Maňour, Libor Dvořák, Petra Novotná Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme