Zeman v Praze uctil TGM a poděkoval svým příznivcům, Veleba kritizoval ČT

Kolem 500 lidí podpořilo na Hradčanském náměstí v Praze prezidenta Miloše Zemana. Manifestaci s názvem Národe, probuď se! zorganizovala Strana práv občanů v čele s předsedou Janem Velebou a lidé z iniciativy Souhlasíme s výroky prezidenta. Akce se krátce zúčastnil i Miloš Zeman a položil věnec k soše Tomáše Garrigua Masaryka, od jehož narození dnes uplynulo 165 let.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Zeman položil na Hradčanském náměstí v Praze věnec k pomníku TGM při příležitosti 165. výročí jeho narození a promluvil ke svým příznivcům

Zeman položil na Hradčanském náměstí v Praze věnec k pomníku TGM při příležitosti 165. výročí jeho narození a promluvil ke svým příznivcům | Zdroj: ČTK

Zeman ve svém vystoupení ocenil odvahu prvního českého prezidenta, který v 65 letech dokázal odejít do exilu a uskutečnit svůj sen nezávislého Československa.

„Ještě předtím se mu mnohokrát stalo, že mu dav vytloukl okna, že ho studenti vypískali z jeho přednášek, a on se přesto nevzdával,“ řekl Zeman.

Poté poděkoval svým příznivcům za odvahu, se kterou ho přišli podpořit právě v Praze - jediném regionu, kde prezidentské volby před dvěma lety prohrál, a to s předsedou TOP 09 Karlem Schwarzenbergem.

Příznivci Zemana zdravili zelenými kartami s jeho podobiznou | Foto: ČTK

Lidé, kteří přijeli z celé republiky, aby Zemanovi vyjádřili podporu před druhým výročím nástupu do úřadu, zdravili prezidenta zelenými kartami s jeho podobiznou a transparenty „Miloš Zeman - záruka české státnosti“, „Podpora Zemana - podpora demokracie“ nebo „Demokracie končí tam, kde začíná signál České televize“.

Zelené karty, které zvedali nad hlavu Zemanovi příznivci, mají být protiváhou červených, které vystavují prezidentovi jeho odpůrci. Jeden z nich do davu na Hradčanském náměstí vykřikl „Miloše do koše“, objevily se i vulgární transparenty.

'Je ohýbána pravda', hřímal Veleba na adresu ČT

Předseda Strany práv občanů, senátor Jan Veleba ve svém vystoupení opakoval své výhrady na adresu vysílání České televize. Podle něj například náležitě neinformovala o ohlasech na Zemanovo nedávné vystoupení před židovskou lobby ve Spojených státech.

Veleba se skupinou dalších senátorů navrhuje, aby ti, kteří se cítí televizí poškozeni, pět let neplatili koncesionářské poplatky.

„Je ohýbána pravda, je nám vnucován jediný správný názor, je nám brán prostor pro demokratickou diskuzi. Je trvale znevažován prezident republiky. Hlavní ovlivňovatel veřejného mínění, veřejnoprávní televize, ztratila schopnost plnit svoji funkci,“ prohlásil Veleba.

Velebu podpořil i Miloš Zeman. Řekl, že Česká televize neplní svou veřejnoprávní funkci a stává se z ní špatná komerční televize.

ČT prezidentovu kritiku odmítla. Zemanova slova označila za útok na nezávislost televize, který za dobu její existence v demokratické společnosti nemá obdoby.

Reagoval i premiér Bohuslav Sobotka z ČSSD. Uvedl, že zrušení koncesionářských poplatků by bylo hrubou chybou, která by poškodila demokracii, svobodu slova i českou kulturu. Podle něj jsou koncesionářské poplatky zárukou toho, že veřejnoprávní média mohou hájit veřejný zájem.

Na neobjektivitu médií si dnes vedle Jana Veleby stěžovali i předseda KSČM Vojtěch Filip a šéf Úsvitu Tomio Okamura.

Česko vzpomíná na Masaryka. První prezident by oslavil 165 let

Číst článek

Jaroslav Skalický, Simona Bartošová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme