Po útoku ozbrojenců na ropné pole v Libyi se pohřešuje český občan

Po pátečním útoku ozbrojenců pravděpodobně z Islámského státu na ropné pole v Libyi nemá Česká republika kontakt s jedním svým občanem. Je to zaměstnanec mezinárodní ropné firmy. Není vyloučené, že útočníci muže unesli. Libyjská ropná společnost uvedla, že se pohřešuje celkem nejméně sedm cizinců. Vedle Čecha například i Rakušan a Filipínec.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Libyjští rebelové při modlitbě. Archivní foto z roku 2011

Libyjští rebelové při modlitbě. Archivní foto z roku 2011 | Foto: Al Jazeera English, CC BY-SA 2.0

Šéf české diplomacie Lubomír Zaorálek kvůli incidentu svolal krizový štáb, na kterém jednali zástupci tajných služeb i premiér Bohuslav Sobotka. Do Libye kvůli případu v nejbližší době vyrazí český diplomat.

„Snažíme se co nejblíž dostat dalšího diplomata. Máme v oblasti určité kontakty a snažíme se co nejvíce dozvědět, abychom věděli, co můžeme podniknout, abychom našemu občanovi pomohli,“ řekl Zaorálek.

Přehrát

00:00 / 00:00

V Libyi se pohřešuje český občan, mohl být unesen ozbrojenci. Rozhovor s ministrem zahraničí Lubomírem Zaorálkem po zasedání krizového štábu

Podle ministerstva zahraničí jsou české úřady s rodinou pohřešovaného Čecha v kontaktu a informace si vyměňují i s rakouskými úřady. Podle Lubomíra Zaorálka spolu budou obě země intenzivně spolupracovat.

Na ropné pole Ghaní na jihu Libye zaútočili s největší pravděpodobností extremisté hlásící se k Islámskému státu. Zabili přitom až 11 strážců ropného pole. Libyjské vládní síly následným protiútokem převzaly nad místem opět kontrolu.

Libye se po svržení vlády Muammara Kaddáfího v roce 2011 propadla do chaosu. V zemi od loňského léta existují dva parlamenty a dvě vlády - jedna islamistická v Tripolisu a mezinárodně uznávaná v Tobrúku. Zmatků a bezvládí využili obrojenci napojení na radikály z organizace Islámský stát.

„Bude obtížné získat dostatek informací a získat i sílu vládních úřadů k tomu, aby pomohly k lokalizaci a osvobození zadržovaného člověka,“ upozorňuje bezpečnostní poradce Andor Šándor.

Česká republika je navíc jednou ze zemí, které v Libyi kvůli nestabilní situaci zavřely své velvyslanectví.

V Libyi jsou ale i další čeští občané. Ministr Zaorálek doporučuje, aby se Češi místům jako Libye, Sýrie nebo Irák vyhýbali. Pracovat tam pokládá za příliš nebezpečné.

Krizovou situací se bude na svém pondělním zasedání mimořádně zabývat vláda.

Igor Maňour, Lubica Bergmanová, Simona Bartošová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme