Cvičením proti roztroušené skleróze. Dobročinná akce přilákala desítky lidí

8. březen 2015
Zprávy z

Jihlavská nemocnice, konkrétně neurologické oddělení, pořádá pravidelné akce pro pacienty s roztroušenou sklerózou. Tento víkendu patřil cvičení. Sestry, lékaři, pacienti, ale především dobrovolníci se sešli ve posilovně na Bedřichově, aby společně posilovali a tak upozornili za zákeřnost choroby.

„My všichni potřebujeme cvičit a učíme se, co můžeme cvičit, co si můžeme dovolit,“ řekla Českému rozhlasu pacientka Iva, která se s nemocí potýká řadu let. „Mně pomohli, když jsem byla po těžší atace, nemohla se hýbat. Pro návrat pohyblivosti i pro lepší psychiku to má skvělý efekt,“ vyznává se Iva.

Celkem čtrnáct stanovišť čekalo na cvičence v bedřichovské posilovně. „Cvičí se s balony, na rotopedu, na podložkách,“ hlásila z místa reportérka Andrea Bartůňková.

Zapojili se také sami zdravotníci z nemocnice, kupříkladu fyzioterapeutka Daniela Jakubcová. „Pacienti k nám chodí, jsou nemocní a chci jim pomoct. Je tu skvělá atmosféra a je dobré, že se scházíme společně.“

Rehabilitace je pro léčbu pacientů s roztroušenou sklerózou velice důležitá, pokračuje lékař Radek Amapapa, toho času také ve cvičením úboru. „Upozorníme na tu chorobu, upozorníme, že rehabilitace je důležitá,“ zdůrazňuje lékař.

Čtěte také

Pro pacienty jihlavské nemocnice se podařilo vybrat asi čtyři tisíce korun, za které nakoupí rehabilitační pomůcky.

autoři: mik , Andrea Kratochvílová
Spustit audio