Židovská komunita si po 71 letech připomene vyvraždění židů z Terezína

Židovská komunita si dnes připomene 71 let od vraždy českých a moravských židů z terezínského tábora. V osvětimských plynových komorách jich v březnu roku 1944 zahynulo téměř 3800. Připomínkové akce se budou konat v Pinkasově synagoze a v Galerii Roberta Guttmana.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Pinkasová synagoga v Praze

Pinkasová synagoga v Praze | Foto: Khalil Baalbaki | Zdroj: Český rozhlas

„Jde o připomínku likvidace terezínského rodinného tábora v Osvětimi, ke které došlo před 71 lety - v noci z 8. na 9. března 1944. Je to smutně významné datum. Tak byla dokonána největší masová vražda československých občanů během druhé světové války,“ řekl ředitel Židovského muzea v Praze Leo Pavlát.

Každoroční pieta začne dopoledne v Pinkasově synagoze, která bude po celý den přístupná zdarma. Lidé můžou navštívit i novou výstavu v Galerii Roberta Guttmanna s názvem Zmařené naděje.

„Promluví někdo z bývalých přeživších vězňů, letos to bude Hanuš Hron. Kromě toho jsou fixně vypsány komentované prohlídky, bude možno v záznamech o deportovaných dát odpověď, pokud třeba by chtěl někdo konkrétní jméno,“ přiblížil Leo Pavlát program.

Organizátorem připomínky je Terezínská iniciativa, která sdružuje bývalé vězně nacistických koncentračních táborů.

Martin Balucha Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme