Český horolezec nepřežil pád ve Vysokých Tatrách

Vysoké Tatry mají první letošní českou oběť. Včera odpoledne spadl při výstupu na vrchol Tupá 52letý horolezec. Muži šli ve dvou, první vylezl na vrchol, a když se nedočkal svého spolulezce, zavolal Horskou záchrannou službu. To už ale byla tma a na záchranu života bylo pozdě. Tělo horolezce nalezla čtveřice záchranářů s pomocí služebního psa.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Vysoké Tatry

Vysoké Tatry | Foto: Vojtěch Berger | Zdroj: Český rozhlas

Muži šli severní stěnou, kde je popsáno mnoho výstupových tras. Horolezci je řadí mezi méně náročné, v tomto případě ale zřejmě sehrálo svoji roli počasí, protože na horách stále leží hodně sněhu.

Přehrát

00:00 / 00:00

Vysoké Tatry mají první letošní českou oběť, více zjišťoval redaktor ČRo Ľubomír Smatana

Vrchol Tupá je mezi horolezci velmi oblíbený i proto, že leží kousek od tatranské magistrály, takže je snadno přístupný.

Dvojice se před vrcholem rozdělila a jeden z mužů zmizel druhému z dohledu. „Po 30 minutách se vrátil zpět k místu, kde se rozdělili. To bylo asi 100 metrů pod vrcholem. Křičel, chtěl navázat kontakt, nepodařilo se,“ řekl Českému rozhlasu člen slovenské horské služby.

Problém byl právě ten, že muž na vrcholu na svého kolegu asi 30 minut čekal, pak se vrátil na místo, kde se rozešli, tam ho nenašel, takže sestoupil k Popradskému plesu, a teprve potom zavolal horskou službu.

„Bylo už pozdě, vrtulník už letět nemohl, protože byla tma. Muž v devět hodin zjistil, že nemá spolulezce,“ řekl dispečer horské služby ve Vysokých Tatrách, podle kterého vyrazili do akce čtyři záchranáři se psem, ale muže už našli mrtvého.

„Pes během možná 15 až 20 minut ihned lokalizoval v jedné rokli rukavice a čepici, záchranáři vystoupali asi 150 metrů a našli tělo,“ dodal dispečer.

Muž podle horské služby při pádu utrpěl zranění neslučitelná se životem. Pozůstatky záchranáři dopravili do údolí.

Nejvíce ve Vysokých Tatrách umírají Slováci

Mimo sezónu je zakázané po horách chodit, protože platí sezónní uzávěra. Muži ale nic neporušili, registrovaní horolezci totiž mohou lézt po horách i v této době.

Obecný problém je spíš ten, že registrovaným horolezcem se může stát snadno každý, i ten, kdo nemá žádné velké zkušenosti.

Nejvíce umírají v horách Slováci, po nich následují Poláci a Češi jsou v této statistice třetí. Tomu odpovídá i letošek, zahynuli dva Slováci, jeden Polák a jeden Čech.


Zvětšit mapu

ČTK, Ľubomír Smatana, Petra Novotná Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme