The Black Arm Band: Dirtsong

9. březen 2015

Skupinu Black Arm Band tvoří aboriginové, tedy původní obyvatelé Austrálie, jimž se podařilo na základě lidových melodií i legend vytvořit unikátní hudební projekt.

Hudba původních obyvatel Austrálie, známých jako aboriginové či australští černoši, je ve světě známá hlavně díky nástroji didgeridoo. Jedná se vlastně o obrovitou trubici, na níž lze hrát rytmicky fascinující, drsně zabarvené hluboké tóny. Skutečná australská hudba je ale mnohem pestřejší, nabízí krásné melodie i emocionální balady.

Hudebníci z ansámblu Black Arm Band se rozhodli z těchto bohatých zdrojů vytvořit koncertní představení, na němž hudbu svých předků pomocí projekcí zasadili do kontextu vizuálně fascinující australské přírody. Skupina absolvovala sérii úspěšných koncertů ve Spojených státech a po návratu sestavila z koncertních nahrávek živé album.

Jeho název, Dirtsong, lze otrocky přeložit jako Špinavá píseň, ale mnohem přesnější je zvolit o něco delší překlad Píseň prašných cest. V projektu se vedle angličtiny zpívá v celkem 11 aboriginských dialektech, a mimo projekcí v něm mají hlavní slovo hlasy, které vyprávějí příběhy z tisíciletých dějin australských domorodců.

Australský soubor Black Arm Band je platformou pro setkávání australských hudebníků všech barev pleti, tedy černých aboriginů i bělochů, a má za sebou několik projektů, z nichž většina má hluboké sociální poselství. Především se jedná o hledání kulturní identity původních obyvatel Austrálie, kteří byli v minulosti vystaveni koloniálnímu útlaku. Soubor má více než deset zpěváků a zpěvaček, které doprovází patnáctičlenný orchestr.

Didgeridoo, obrovitá roura považovaná za národní nástroj australských aboriginů, ve skutečnosti není hudebním nástrojem v evropském slova smyslu. Australané totiž didgeridoo vyrobí jako rituální předmět jen k dané příležitosti, tedy kmenovému shromáždění či oslavě a dále ho už neuchovávají. Pro další příležitost je tedy nutno vyrobit nástroj nový. Materiál je vždy k dispozici – didgeridoo se vyrábí z větve eukalyptu, kterou napadli termiti a uvnitř vyhlodali dutinu.

V odpolední Mozaice zazní ukázky těchto skladeb: Dirstong, Far Away Home, Waakoobawhan Yannak, Winnan Akk Pupuup Kaleek, This Land Is Mine, Milaythina, Rainstorm.

Spustit audio