Objednat si vraždu je v Rusku jednoduché. Na zadavatele není téměř možné přijít

9. březen 2015

Pětice mužů podezřelá z podílu na vraždě ruského opozičního předáka Borise Němcova je ve vazbě. Politika zatřelili podle vyšetřovatelů Zaur Dadajev, který se k tomu přiznal při výslechu, a Anzor Gubašev, který ale jakoukoli vinu popírá.

„I kdyby to náhodou všechno bylo pravda a všechno bylo vyšetřováno podle nejpřísnějších pravidel a tito lidé byli skutečně ti, kteří zavraždili Borise Němcova, tak nedůvěra v orgány a soudnictví je taková, že si nikdy nebudeme moct být jisti, že to tak skutečně je,“ říká novinářka Petra Procházková.

Dadajev údajně sloužil deset let jako zástupce velitele jednotky, která spadala pod čečenské ministerstvo vnitra. Gubašev pak údajně pracoval u soukromé bezpečnostní služby v Moskvě.

„Obyvatelé tří kavkazských republik, Čečenska, Ingušska a Dagestánu jsou známí tím, že se nechávají občas najímat na různé kriminální činy. Včetně nájemných vražd,“ upřesňuje Procházková, proč ruští novináři tvrdí, že celá pětice pochází z Čečenska.

Podle ruské televize podporuje zadržení této skupiny verzi, že vražda souvisela s Němcovovými kritickými výroky na adresu islamistů po útoku na pařížskou redakci satirického časopisu Charlie Hebdo.

„V poslední době ale nejústřednějším Němcovovým tématem byla Ukrajina. Proto islamistickou stopu nepovažuji za věrohodnou,“ uzavírá Procházková.

„Mnohem podstatnější bude ale informace, kdo jim tento úkol zadal. Kdo jim za to zaplatil. Je dost nevěrohodné si myslet, že tito muži si sami vybrali Němcova jako cíl. A ten někdo by měl být odhalen a o tom silně pochybuji,“ dodává Petra Procházková.

Němcov byl zastřelen před týdnem, když se svou přítelkyní kráčel po mostu v centru Moskvy nedaleko Kremlu

Při vyšetřování dřívějších, patrně politicky motivovaných vražd ruských osobností nebyl dopaden objednavatel. Zatčeni byli pouze vykonavatelé.

„Místo i provedení, tedy 6 výstřelů, z toho 4 zásahy běhen čtyř sekund, vylučuje, že by to udělal nějaký náhodný střelec. Nevycvičený, nepřipravený. Na místě se musely nacházet minimálně tři skupiny lidí, kteří ten prostor zajišťovaly,“ analyzuje událost kriminolog Petr Pojman.

„Profesionální zabiják nenechává svědky. To, že přežila svědkyně je podezřelé. Možná to byla součást zakázky,“ pozastavuje se nad zvláštnostmi akce Pojman. „Nájemní vrazi by si vybrali zcela jistě jiné, pro ně bezpečnější místo,“ doplňuje.

Jak těžké je v současném Rusku spáchat nájemnou vraždu?

„V podstatě je to poměrně jednoduché. Velmi často bývá využíváno alkoholiků nebo bezdomovců. Pokud máte zvláštní požadavky (způsob, místo), pak už musíte hledat mezi odborníky. Ale těch je v Rusku samozřejmě celá řada,“ přibližuje praktiky nájemných vražd v Rusku kriminolog Pojman.

„Je prakticky vyloučeno zjistit, kdo si vraždu objednal. Mezi objednavatelem a tím, kdo tu vraždu provádí, je tolik prostředníků, že prozrazení toho, kdo je organizátorem, je skoro vyloučeno,“ uzavírá Petr Pojman.

autoři: rkr , Jana Tupá
Spustit audio