Merkelová začala návštěvu Japonska výzvou k vyrovnání se s válečnou minulostí

Německá kancléřka Angela Merkelová vyzvala Japonsko, aby čelilo své válečné minulosti. Řekla to na začátku své dvoudenní návštěvy ostrovní země. Japonsko často kritizují jeho sousedé za to, že dostatečně neuznává krutosti druhé světové války. Podle Merkelové by urovnání vztahů se sousedy nemělo vzejít z mezinárodní diplomacie, ale hlavně z japonské společnosti.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Německá kancléřka Angela Merkelová a japonský premiér Šinzó Abe

Německá kancléřka Angela Merkelová a japonský premiér Šinzó Abe | Zdroj: Reuters

Podle Merkelové právě uznání válečných zvěrstev pomohlo i Německu zapojit se do mezinárodního společenství.

Německá kancléřka má v Japonsku jednat o mezinárodním obchodu, krizi na Ukrajině a postupu proti terorismu.

„Pro mne jako německou kancléřku je těžké dávat vám rady, jak se vypořádat s partnery ve vašem sousedství. Myslím, že to by mělo vzejít z nějakého procesu ve společnosti. Historie nás učí, že když dostáváme rady zvenčí, může pak být o to složitější je správně aplikovat," prohlásila.

Svět si letos připomene 70. výročí porážky Japonska ve druhé světové válce. Nacionalistický japonský premiér Šinzó Abe připravuje vydat u této příležitosti prohlášení a spekuluje se, že by mohl do jisté míry přehodnotit historickou omluvu Japonska z roku 1995 za válečnou agresi v Asii, napsala agentura AFP.

Vztahy mezi Japonskem a jeho nejbližšími sousedy Čínou a Jižní Koreou, které byly obětí japonského militarismu před druhou světovou válkou a v jejím průběhu, zůstávají velmi chladné.

Obě země požadují po Tokiu, aby učinilo víc ve snaze odčinit své činy z minulosti. Podle Pekingu a Soulu se Japonsko za Abeho vlády snaží ještě více než dříve skrývat nebo banalizovat válečná zvěrstva.

Olga Kořánková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme