Cyklisté stále dopují, zjistila nezávisla komise. UCI v minulosti hříšníky kryla

Velké množství profesionálních cyklistů stále dopuje. Takový je závěr dlouho očekávané zprávy, kterou dnes zveřejnila nezávislá komise. Déle než rok její členové pátrali a ptali se skoro 150 lidí od vedení Mezinárodní cyklistické unie přes odborníky až po samotné jezdce. Došli k tomu, že doping je v cyklistice pořád široce rozšířený a že odpovědní činitelé to, až na ty nejviditelnější případy, ignorují.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Lance Armstrong a Alberto Contador

Lance Armstrong a Alberto Contador | Foto: Markéta Navrátilová

„V cyklistice je poměrně dost peněz a celá cyklistika sklízí ovoce své nedůslednosti před deseti až dvaceti lety, kdy šéfové cyklistiky, zejména Hein Verbruggen (bývalý šéf cyklistické asociace UCI, pozn. red.), byli naprosto nedůslední. Byli ovlivňováni manažery i samotnými jezdci,“ vysvětluje Jan Chlumský z Antidopingového výboru ČR.

Zpráva nezávislé komise uvádí jako hlavní příklad bývalou cyklistickou legendu Lance Armstronga, kterému UCI pomohla s vyřešením dopingových testů v jeho sérii vítězství na slavné Tour de France.

Přehrát

00:00 / 00:00

O užívání dopingu v cyklistice informoval posluchače ČRo Jan Chlumský z Antidopignového výboru ČR

„Zpráva nepotvrzuje, že by byla přímo dokázána korupce nejvyšších činitelů. Ale do cyklistiky šly velké peníze, z toho něco měli. Své největší hvězdy největším způsobem chránili,“ vysvětluje český expert v boji proti dopingu.

„Když před asi 15 lety byla tendence k unifikaci trestů za doping, vymínili si výjimečné okolnosti, kdy byla sankce snížena na čtvrtinu. Třeba pokud to sportovce ohrozí v jeho kariéře nebo to ohrozí jeho ekonomický status. To je křiklavý příklad nedůslednosti,“ říká Chlumský.

Odhalení zabrání menší dávky

Dopingem jsou poznamenány i další vytrvalostní sporty. „Jsou postiženy používáním erytropoetinu nebo dalších krvetvorných látek. V cyklistice to ale nabralo obřích rozměrů.“

V současné době podle zprávy komise cyklisté stále dopují, používají ale velmi malé dávky, díky kterým se mohou vyhnout odhalení. Zakázané látky ale stále mohou zvednout jejich výkon.

„Množství dopujících sportovců se oproti předešlému období zmenšilo a dávky jsou menší, takže méně účinné, ale v tom sportu je to tak zakořeněné, že to bude dlouhá cesta, než se to podaří omezit na nějaké rozumné minimum,“ předpokládá Jan Chlumský z Antidopingového výboru ČR.

Helena Šulcová, Vojtěch Man Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme