Charita s armádou založily fond pro rodiny zraněných či padlých vojáků

Zranění vojáci nebo rodiny padlých by mohli v budoucnu získat pomoc z Vojenského fondu solidarity. Na jeho vzniku se dohodla armáda s Charitou ČR.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Česká vlajka v Afghánistánu (ilustrační foto)

Česká vlajka v Afghánistánu (ilustrační foto) | Foto: kpt. Milan Kozelka, Generální štáb Armády ČR

Fond by měl pomáhat vojákům a jejich blízkým, kteří se dostanou do nějaké tíživé situace, třeba kvůli nemoci nebo i kvůli tomu, že těžko hledají uplatnění ve společnosti.

„Ale může to být také zraněním, ať už při výcviku nebo v operacích, nebo v tom nejhorším případě kvůli úmrtí,“ přiblížil náčelník Generálního štábu Petr Pavel.

Přehrát

00:00 / 00:00

O vznik Vojenského fondu solidarity se zajímala redaktorka Eva Rajlichová

Dohodu, která se vznikem fondu počítá, podepsal generál Pavel na pražském arcibiskupství společně s ředitelem Charity ČR Lukášem Curylem. Právě na účet Charity mohou lidé peníze pro vojáky posílat. Není to první podobná spolupráce. Loni v létě zastřešovala Charita ČR sbírku pro pozůstalé vojáků, kteří zahynuli v Afghánistánu.

„Armáda ČR zveřejní sbírkový účet na svých stránkách, my ho zveřejníme na svých stránkách. Armáda ČR bude především hledat dárce ve svých řadách, protože ta solidarita mezi vojáky je obrovská, a neměli formu, jak těmto svým kolegů, třeba zraněným nebo zemřelým v boji, pomoci,“ uvedl Curylo.

Akce se zúčastnil i kardinál Dominik Duka – Česká biskupská konference je zřizovatelem Charity ČR. Ten zavzpomínal na solidaritu mezi vojáky, kterou zažil jako syn vězněného veterána ze západní fronty. „Takže se cítím tak trochu jako dlužník,“ řekl Duka.

Účelem Vojenského fondu solidarity je shromažďovat prostředky prostřednictvím finančních darů, které budou poukazovány na veřejnou sbírku Charity ČR číslo účtu 44665522/0800 a k tomu zřízeného samostatného variabilního symbolu 918.
Zdroj: www.charita.cz

Vojenský fond solidarity by se podle generála Pavla mohl výrazně naplnit už tento týden v pátek, kdy se koná ples Armády České republiky. Někteří lidé prý už dali najevo, že chtějí přispět, další by se mohli přidat na místě.

„Už jenom z těch počátečních příspěvků, o kterých vím, tak myslím, že by se nám mohlo podařit generovat v průběhu plesu nějakých čtvrt milionu,“ odhadl generál Pavel.

O tom, kam konkrétně pomoc půjde, bude rozhodovat jedenáctičlenný řídící výbor fondu.

„S poměrným zastoupením z řad důstojnického a praporčického sboru ze složek AČR, Vojenské kanceláře prezidenta republiky, Hradní stráže, Vojenského zpravodajství, Vojenské policie, dále z CHČR a nezávislého subjektu a také dvěma nestálými členy. Posledně jmenovaní budou z řad praporčíků a kaplanů od konkrétního útvaru, jehož vojákovi či rodině bude směrována pomoc,“ píše se ve zprávě na webu Charity ČR.

Eva Rajlichová, kov Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme