Česko prodá Iráku 15 letounů L-159. Schválila to vláda

Vláda schválila prodej letounů L-159 do Iráku. Česko má za nepotřebné stroje inkasovat 750 milionů korun. Celým obchodem získá práci až 100 lidí, kteří budou letadla sestavovat. Obchod zprostředkuje společnost Aero Vodochody.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

L-159 Alca

L-159 Alca | Foto: Petr Bušta | Zdroj: Český rozhlas

Armáda prodá Iráku celkem 15 bitevníků L-159. „Z toho jsou tři plus jeden kus, tři jednosedadlové a jeden dvojsedadlový, přímo z výzbroje české armády a 11 kusů, které jsou skladovány v Aeru,“ upřesnil ministr obrany Martin Stropnický z hnutí ANO.

Smlouva s Irákem je podepsaná od loňského dubna. Ministerstvo obrany ale se žádostí o schválení ve vládě vyčkávalo. Podle mluvčího ministerstva obrany Petra Medka chtělo mít jistotu, že peníze získají opravdu vojáci.

„Podle nového zákona totiž zisk z prodeje nepotřebného majetku MO nejde do rezervního fondu resortu obrany, jako tomu bylo dřív, ale stává se příjmem státního rozpočtu. S ministerstvem financí jsme se dohodli, že nám o tuto částku navýší rozpočet, a o peníze tedy nepřijdeme,“ vysvětlil.

Dohoda s ministerstvem financí a posvěcení vlády ale nestačí. K možnému prodeji je nutné mít také licenční řízení. To nebylo potřeba při předchozím prodeji čtrnácti L-159 americké firmě Draken. Ta je totiž nechce používat k vojenským účelům. Američané by měli za 14 letounů zaplatit 220 až 250 milionů korun.

Grafický profil bitevníku L-159 se základními parametry | Foto: ČTK

ČRo Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme