Budějovice vybudují speciální přejezdy pro cyklisty

31. prosinec 2004

Speciální přejezdy pro cyklisty chtějí v novém roce vybudovat České Budějovice. Měly by zvýšit bezpečnost vyznavačů jízdních kol, a tím i ostatních účastníků silničního provozu v centru města. Akce souvisí s připravovanou rekonstrukcí některých křižovatek a plánovanou rekonstrukcí parku Na Sadech.

Podle náměstka primátora Juraje Thomy (ODS) to bude vedle investic do rozvoje cyklistických stezek a tras další příspěvek k rozvoji cyklodopravy ve městě.

"Bezpečnost cyklistů chceme zvýšit pomocí regulérních přejezdů pro cyklisty opatřených odpovídajícím svislým a vodorovným dopravním značením. Z dosavadních příprav se zdá, že nejméně problémové je jejich vybudování na obvodu historického centra města," řekl Thoma ČTK. Přejezdy by se tak měly objevit na křížení ulic Biskupská, Dukelská, Jirsíkova, Kanovnická, U Černé věže, Krajinská a Česká v návaznosti na značenou a využívanou trasu přes park Na Sadech. Kromě toho již začaly stavební úpravy křižovatky Diamant a křížení komunikace na levém břehu Vltavy a Labské na sídlišti Vltava. "Právě tato mimořádně frekventovaná křižovatka by měla být kromě klasických semaforů pro vozidla a pro pěší vybavena i semaforem pro cyklisty a přejezdem souběžným s přechodem pro chodce. Podobně by měla být v příštím roce upravena i světelná křižovatka Žižkova - Jeronýmova," dodal Thoma.

V Českých Budějovicích byla 9. prosince uvedena do provozu obnovená lávka pro cyklisty a pěší, která propojuje levý břeh Vltavy s historickým jádrem města. Její rekonstrukce přišla asi na 24 milionů korun, 13 milionů činila dotace Státního fondu dopravní infrastruktury. Obnovení lávky je součástí plánů města na postupné vybudování dostatečně husté sítě cyklistických stezek a spojení stávající úseků tras a stezek. Z průzkumu, který si město nechalo zpracovat, vyplývá, že cyklistická doprava nyní tvoří devět procent všech cest vykonaných během dne. Zlepšením technických a bezpečnostních podmínek by mohl podle této studie podíl cyklistické dopravy dosáhnout až 16 procent.

autor: čro čb | zdroj: ČTK
Spustit audio