Pražští policisté zadrželi falešného revizora. Nabízel dobíjení opencard

21letého muže, který se v Praze vydával za revizora a nabízel cestujícím dobití opencard, dopadla policie. Kriminalisté, kteří na případu pracují od konce srpna loňského roku, mají důkazy, že mladík podvedl několik desítek lidí. Domnívají se ale, že okradených mohou být dokonce stovky.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Opencard

Opencard | Foto: Filip Jandourek | Zdroj: Český rozhlas

Falešný revizor si vždy vytipoval náhodného cestujícího a nabídl mu dobití ročního kuponu, nejčastěji za 500 korun. Tvrdil, že jde o zvýhodněné jízdné.

„Poté, co poškozený poskytl svoji kartu, (zadržený muž) předstíral pomocí čtečky těchto karet nebo připojením k internetu skrze mobilní telefon dobíjení této karty. Následně poškozenému předložil domnělé potvrzení o prodloužení platnosti opencard. Muž je nyní podezřelý z trestného činu podvodu. Stíhání je vedeno na svobodě,“ přiblížil mluvčí pražských policistů Jan Daněk.

Finanční hotovost muž vylákal od téměř 40 lidí. Podle kriminalistů působil po celém území metropole. Své oběti oslovoval na ulici, v nákupních centrech, obchodech nebo ve stáncích.

21letý muž se v Praze vydával za revizora, podvedl několik desítek lidí | Foto: Policie ČR

„Jednou se třeba o uvedené jednání pokusil i v nočním klubu. Jindy zase oslovil na ulici prodejce zmrzliny a zmiňované dobití karty mu nabídl za částku 50 korun a zmrzlinu, což také dostal. V dalším případě pro změnu po prodavačce ve vinotéce požadoval za své služby láhev šumivého vína, které pak také obdržel,“ dodal Daněk.

Policisté zjistili, že mladík někdy nabízel také vymazání všech pokut v databázi dopravního podniku. Aby vypadal důvěryhodněji, oblékal se do bundy nebo mikiny s logem podniku.

Kriminalisté teď žádají, aby se jim ozvali další poškození. Obracet se mohou na linku 158. V případě odsouzení hrozí pachateli trestného činu podvodu odnětí svobody až na tři léta.

Jan Charvát Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme