Výstava Brána do vesmíru v pražských Holešovicích ukazuje podmínky práce kosmonautů

V jakých podmínkách pracují kosmonauti ve vesmíru, to si od čtvrtka budou moci lidé prohlédnout na pražském holešovickém výstavišti. Výstava Gateway to Space, tedy Brána do vesmíru, ukáže části raketoplánů, lunární vozítko a také skutečný měsíční kámen. Exponáty zapůjčilo Americké vesmírné a raketové centrum a také vesmírná agentura NASA. V Česku budou do konce června. Pak se výstava přesune do dalších evropských měst.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ve vzduchoprázdném prostoru musejí astronauti obléci tlakový skafandr

Ve vzduchoprázdném prostoru musejí astronauti obléci tlakový skafandr | Foto: NASA

V Křižíkových pavilonech na pražském Holešovickém výstavišti je velmi rušno. Dělníci a pracovníci Amerického vesmírného a raketového centra tady už několik dní staví kulisy a připravují exponáty výstavy Gateway to Space, tedy Brána do Vesmíru.

Přehrát

00:00 / 00:00

Na pražském holešovickém výstavišti začíná výstava Brána do vesmíru. Natáčel na ní Vojtěch Koval

Její návštěvníci si budou moct vyzkoušet třeba to, jaké je to přistát s raketoplánem.

Výstava ukazuje kromě historie dobývání vesmíru i blízkou budoucnost - raketu Orion. Právě ta by měla dopravit lidi na Mars. Návštěvníci mohou nahlédnout i do žánru sci-fi.

„Mezi vizionáře nepatřil jen Jules Verne, ale i další tvůrci, jako George Lucas. Některé věci, které plánoval pro své Hvězdné války, možná nebudou tak daleko od pravdy,“ vysvětluje produkční výstavy Petr Suchánek.

Největším unikátem výstavy je měsíční kámen. Na ten si lidé mohou i sáhnout. Velký zájem ale určitě bude i o fotografii v kosmickém skafandru. Do něj vedou tři schůdky, aby se mohly vyfotit i malé děti.

Gateway to space bude na pražském holešovickém výstavišti až do 28. června.

Vojtěch Koval Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme