Kuřáky čeká další zdražování cigaret, nebude poslední

Vyznavači cigaret si v příštích letech opět připlatí. Podle novely zákona o spotřební dani, kterou připravilo ministerstvo financí, budou ceny cigaret růst o několik korun ročně.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Cigarety, kouření, tabák (ilustrační foto)

Cigarety, kouření, tabák (ilustrační foto) | Foto: Filip Jandourek

Stát plánuje zdražovat cigarety do roku 2018 postupně - příští rok by se cena za krabičku měla zvýšit v průměru o 3 až 4 koruny, v roce 2017 o další korunu a stejně tak i v následujícím roce.

V současnosti stojí jedno balení cigaret průměrně 74 korun, za další tři roky už překoná hranici 80 korun.

Stát doteď zvyšoval spotřební daň na cigarety nárazově. Jedním z důvodů změny je poskytnutí času firmám, aby se mohly na změnu připravit.

Kromě toho ministerstvo financí chce zlepšit předvídatelnost výše výběru na daních z cigaret. Česko navíc musí splnit směrnici Evropské unie, která požaduje spotřební daň 90 eur na 1000 kusů cigaret.

Jenže koruna oslabuje a bez změn daňových sazeb by po přepočtu způsobila, že by Česko svůj závazek nedodrželo a podle návrhu by zemi hrozily sankce. Naposledy se spotřební daně u cigaret a tabáku zvýšily loni v prosinci.

Výběr daně z tabáku klesá

Stát za poslední dva roky vybral na daních z tabáku méně. Podle ministerstva financí i celní správy je jednou z příčin fakt, že se firmy na podzim roku 2013 předzásobily před zvýšením sazeb.

A je tu ještě jeden důvod - dlouhoudobé snižování spotřeby tabáku. Zatímco v roce v roce 2007 podle Českého statistického úřadu vykouřil každý Čech přes 2300 cigaret, předloni to bylo zhruba o 400 kusů méně.

Výnos spotřební daně z tabáku | Foto: Český rozhlas

Zuzana Petráňová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme