České Budějovice slaví, jihočeskému krajskému městu je 750 let

Dnes je to přesně 750 let od první písemné zmínky o jihočeském krajském městě. Poprvé se o Českých Budějovicích zmiňuje takzvaná Hirzova listina, na jejímž základě dominikáni převzali plochu, na které později postavili klášter. A právě dnes také začínají ve městě velké oslavy, které potrvají několik měsíců.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

České Budějovice (ilustrační foto)

České Budějovice (ilustrační foto) | Foto: Filip Jandourek

České Budějovice slaví už od rána. Městská hromadná doprava dnes jezdí zadarmo. Ženy, které ji využily také k cestě do práce, navíc od představitelů města dostanou růži. Primátor a jeho náměstci jich mají v plánu rozdat 750.

Oficiální oslavy 750. výročí zahájilo v 10 hodin dopoledne v obřadní síni radnice čtení listiny lokátora Hirza z 10. března roku 1265 k založení města a slavnostní zápis do městské kroniky. Bylo to vůbec poprvé, kdy byla Hirzova listina přečtena.

„Tento významný den si jistě zaslouží, aby byla vzpomenuta historie našeho města, která je bohatá, rozmanitá, inspirativní, poučná, úctyhodná, poznamenaná dobou, kterou tři čtvrtě tisíciletí procházela, a samozřejmě neopakovatelná. Proto jsme se rozhodli začít letošní oslavy v podstatě od začátku,“ řekl k netradičnímu zahájení primátor Jiří Svoboda.

Město představí také relikvie, které jsou spjaté se zakladatelem města, Přemyslem Otakarem II. Na sedmnáctou hodinu je v radniční výstavní síni naplánovaná vernisáž výstavy jeho pohřebních insignií. Jedná se o klenoty, které byly objeveny teprve v roce 1976 při otevření hrobu panovníka v katedrále svatého Víta.

České Budějovice | Foto: Český rozhlas

Soubor klenotů se skládá z koruny, žezla a jablka. Koruna je zhotovená ze stříbrného pozlaceného plechu. Žezlo pravděpodobně užíval syn panovníka král Václav II., který tímto darem uctil otcovu památku.

Pohřební insignie budou veřejnosti přístupné od 11. do 23. března v radniční výstavní síni, a to denně od 9 do 18 hodin včetně sobot a nedělí. Na stejném místě bude možné vidět také pamětní minci, kterou Česká národní banka nechala vyrazit u příležitosti výročí Českých Budějovic. A od 25. do 31. března ještě výstavu doplní kopie císařské koruny.

Dnešní hlavní oslava začne úderem sedmnácté hodiny. Českobudějovické náměstí Přemysla Otakara II. se v tu dobu rozezní koncertem místní skupiny He Band. Po ní na pódiu vystoupí zpěvačka Lucie Bílá.

Následovat budou přání představitelů města a potom se náměstí rozzáří multimediální show. Za pomoci laserů a mobilních telefonů diváků se agentura ART 4 PROMOTION pokusí roztlouct živé srdce Budějovic.

Prostřednictvím speciálních světel pak postupně ožije budova radnice, Samsonova kašna i Černá věž. Lidé také poprvé uvidí slavnostní výzdobu náměstí, která se bude skládat z vlajek s motivem 750 let a také rozsvíceného čísla 750 na budově radnice a Černé věži.

Slavnostní podvečer vyvrcholí ohňostrojem.

Lucie Suchánková Hochmanová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme