Začínal jsem na stejné pozici jako Homer Simpson, říká ředitel Jaderné elektrárny Temelín

11. březen 2015

Bohdan Zronek zná Jadernou elektrárnu Temelín jako své boty, byl totiž svědkem jejího zrodu. Samotným spuštěním to nekončilo, jak v té souvislosti připomíná. Zaměstnanci elektrárny musejí jednou za dva roky opakovat testy a i samotná elektrárna musí odpovídat měnící se legislativě a zvyšující se technické úrovni.

„Jaderná technologie je výjimečná,“ připouští Bohdan Zronek v rozhovoru s moderátorkou Lucií Výbornou. „Vyžaduje respekt a přípravu,“ dodává. Zaměstnanci JET se učí i pomocí simulátoru, který je má připravit na možné poruchy a jejich kumulaci.

Zaměstnanci se sice cvičí také za běžného provozu, ten je však nepřipraví na některé krizové situace, které by teoreticky mohly nastat. „Musejí být připraveni,“ poznamenává k tomu Bohdan Zronek.

Každá pozice je licencovaná, jak Bohdan Zronek připomíná. To znamená, že zaměstnanci musejí mít licenci, která má omezenou platnost. Po dvou letech čeká každého přezkoušení i psychotesty, jejichž splnění patří mezi základní kvalifikaci, stejně tak zdravotní prohlídky, které se ročně opakují.

Čtěte také

Bohdan Zronek začínal v Jaderné elektrárně Temelín jako operátor reaktoru, tedy na pozici, kterou zastává Homer ve slavném animovaném seriálu Simpsonovi. „Ten seriál je skutečně výborný. Když vidím některé díly, vidím tam spoustu nuancí. Je zjevné, že autor ví, jak to v elektrárně funguje,“ domnívá se, i když uznává, že některé situace v seriálu jsou „přitažené za vlasy“.

Bohdan Zronek, ředitel Jaderné elektrárny Temelín

Audio záznam rozhovoru si můžete poslechnout kliknutím na odkaz přímo v tomto článku a také v iRadiu.

autor: šše
Spustit audio