Rozsudky v části Rathovy kauzy vynese soud 7. dubna

Soud vyhlásí verdikt v části kauzy exposlance Davida Ratha 7. dubna. Termín dnes určil předseda trestního senátu Robert Pacovský poté, co skončily závěrečné řeči obžalovaných. Žalobce Petr Jirát navrhuje tresty od dvou do devíti let vězení a dvě podmínky. Jednání Krajského soudu v Praze se týká devíti z 11 obžalovaných, případ Ratha a organizátorky údajně podezřelých tendrů Lucie Novanské soud projedná zvlášť.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ivana Salačová u soudu

Ivana Salačová u soudu | Zdroj: ČTK

Před soudem dnes zazněly poslední závěrečné řeči obžalovaných, následovat mělo ještě tzv. poslední slovo, kterého využila pouze podnikatelka Ivana Salačová.

Jako jediná se přiznala ke korupci při zakázkách ve Středočeském kraji. Soudu zopakovala, že se k přiznání rozhodla sama z vlastní vůle a nikdo ji k tomu nenutil. Jirát pro ni navrhuje podmíněný trest.

Obžaloba se týká údajné korupce při stavebních a zdravotnických tendrech. Ovlivněné prý byly zakázky na opravu zámku Buštěhrad, gymnázia v Hostivicích a modernizaci některých krajských nemocnic.

Jako organizátory označuje Jirát manžele Kateřinu a Petra Kottovy, kterým navrhuje až devítileté vězení a propadnutí majetku. Oba vinu odmítají a soud požádali o zproštění obžaloby.

Mezi dalšími obžalovanými jsou manažeři a šéfové firem. Podle obžaloby byly veřejné zakázky předem domluvené pro vybraného vítěze, což údajně provázela korupce.

Rath údajně o všem věděl coby hejtman Středočeského kraje a dělil se o úplatky. Hrozí mu až 12 let vězení.

Exposlanec to odmítá. Podle něj nebylo možné tendry ovlivnit, protože prý byly pod vícenásobnou kontrolou.

Kauza David Rath | Foto: Český rozhlas

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme