Asistent Špaček se vrátil z inspekce v NHL. S Jágrem jsem nemluvil, přiznal

Do startu domácího mistrovství světa v hokeji v Praze a Ostravě zbývá už jen měsíc a půl a trenéři mají těžkou pozici. Asistent Vladimíra Růžičky Jaroslav Špaček se vrátil z inspekční cesty z NHL se smíšenými pocity. Těší ho zájem reprezentovat, na druhé straně už prý není takový výběr jako v dřívějších letech.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Jaroslav Špaček, asistent trenéra hokejové reprezentace

Jaroslav Špaček, asistent trenéra hokejové reprezentace | Foto: Štěpán Pokorný | Zdroj: Český rozhlas

„Už nemáme v NHL 70 hráčů, ale pětadvacet nebo třicet. Dříve jsme měli hráče v prvních dvou pětkách a mohli jsme si vybírat, teď to tak není,“ říká asistent trenéra Jaroslav Špaček, který většinu své cesty strávil na Floridě, tedy tam, kde v NHL sám působil.

Fanoušky tak logicky zajímá, jestli se sešel s novou posilou místních Panterů Jaromírem Jágrem. „S Jardou jsem nemluvil, byl jsem tam zrovna v době výměny, navíc byl poté nemocný. Zápas Floridy jsem ale viděl,“ přiznává Špaček.

Přehrát

00:00 / 00:00

S asistentem trenéra hokejové reprezentace Jaroslavem Špačkem po příletu ze zámoří mluvil František Kuna

Českému realizačnímu týmu také rozhodně nepřišla vhod série výměn, kterou se čeští hokejisté dostali vesměs do týmů, jež mají větší šanci na postup do play-off, a tím pádem by mohli přijít o domácí šampionát.

„V Buffalu jsem chtěl vidět Neuvirtha, ale nakonec jsem ho viděl s Islanders v zápase proti Floridě. Takže jsem splnil svůj plán. Sali (Alexander Salák) podává výborné výkony, takže základ bude určitě z Evropy. Pak se uvidí. Zatím to ale (na brankáře z NHL) nevypadá. Navíc přivést gólmana dva tři dny před mistrovstvím by pro nás byl velký risk,“ uvedl k situaci kolem gólmanů Špaček.

Právě Neuvirth si, co se NHL týče, dost polepšit. To Alexander Salák už má v KHL po sezoně a může začít s reprezentací trénovat.

Když se nepovede play-off, rád pojedu na MS, slibuje 'pětiskovkař' Voráček

Číst článek

Mimo hru je smolař Roman Polák, kterého loni vyřadilo na začátku šampionátu v Minsku zraněné rameno, letos musí na operaci s kýlou. V obraně by tak mohlo být místo třeba pro Jana Hejdu.

„Honza hraje hodně, navíc neměl žádné problémy, takže by mohl patřit mezi kandidáty,“ potvrdil asistent hlavního kouče Vladimíra Růžičky.

Trenéři počítají s Voráčkem, Hudlerem či Tlustým

I když šestatřicetiletý Hejda avizoval, že v národním týmu končí, trenéři o něj stojí. V útoku je také poměrně přetlak, ale vše vyřeší závěr základní části NHL a první kolo play-off. „Mohly by na sebe narazit týmy, ve kterých máme adepty. To by nám mohlo hrát do karet, někteří hráči by mohli přijet,“ vyhlíží Špaček.

Při domácím mistrovství je logické, že šanci dostanou starší a zkušenější hráči, aby unesli tlak. Loni v Minsku ale také nováčci nechyběli a letos se to může opakovat. O některých už je ale prakticky jasno už teď.

„Určitě počítáme s Kubou Voráčkem, dál s Jirkou Hudlerem, Tlustým, Frolíkem, Eratem, Michálkem nebo Hertlem. Osobně si myslím, že šanci asi dostanou spíše starší hráči. I když David Pastrňák hraje fantasticky. Bylo by ale dobré, kdyby byl ve dvojici s Davidem Krejčím,“ dodal po příletu ze Spojených států olympijský vítěz z Nagana 1998.

Jakub Voráček prožívá nejvydařenější sezonu v NHL, v soutěži odehrál už 500 zápasů | Foto: Reuters

František Kuna, Petr Hašek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme