Spoléháme se na ostatní, kritizují někteří poslanci postup diplomacie v Libyi

Někteří poslanci kritizují postup české diplomacie při záchraně Čecha v Libyi. Narážejí především na nedostatek informací, které podle nich česká diplomacie má. Čech je spolu s dalšími lidmi pohřešovaný od pátku minulého týdne, skupinu pravděpodobně unesli libyjští povstalci. Ministr zahraničí Lubomír Zaorálek (ČSSD) kritiku odmítá a ujišťuje, že vláda dělá pro záchranu pohřešovaného maximum.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Lubomír Zaorálek

Lubomír Zaorálek | Foto: Filip Jandourek

Podle Zaorálka se nyní jeví jako nejpravděpodobnější varianta, že skupinu, v níž byl i Čech, unesli stoupenci Islámského státu.

„Té libyjské odnože, se kterou už máme zkušenost, protože na sebe upozornila třeba v souvislosti se zavražděním skupiny egyptských koptských křesťanů,“ řekl Zaorálek.

Přehrát

00:00 / 00:00

Postup české diplomacie při pomoci Čechovi, který byl zřejmě unesen v Libyi, i reakce dalších politiků přiblížila redaktorka ČRo Lenka Jansová

Připomněl tak vraždu Egypťanů, které islamisté zajali na přelomu roku. V únoru pak radikálové zveřejnili video se smrtí zajatců.

Únosci zajali pravděpodobně devět lidí – kromě Čecha se pohřešuje také Rakušan, čtyři Filipínci, dva Bangladéšané a Ghaňan. Někteří odborníci odhadují, že by únoscům mohlo jít o výkupné, podle arabisty Jana Kužvarta je to však odvážné tvrzení. Záležet bude na tom, kdo vlastně únosci jsou.

„Na jednu stranu je žádání výkupného v případě rukojmí v Libyi obvyklé, ale na druhou stranu Islámský stát nebo to jeho tvrdé jádro by se tím shodilo, protože se nesnaží chovat jako klasická teroristická organizace,“ podotkl Kužvart.

Pokud by nešlo o náboženské radikály nebo by to byli „jen“ sympatizanti Islámského státu, mohli by být otevřenější případnému jednání. „A stejně tak by mohli mnít větší tendenci udělat nějakou chybu, která by je potom mohla v uvozovkách zahnat do kouta a otevřít prostor pro případná vyjednávání,“ doplnil Kužvart.

Dva diplomaté

Česko do Libye vyslalo postupně dva diplomaty, kteří znají tamní poměry – ti by měli shánět informace a komunikovat s úřady. Podle některých poslanců však měla česká diplomacie už udělat víc.

„Česká republika nemá dneska víceméně žádné možnosti, jakým způsobem se v této věci angažovat a opravdu se musí spoléhat na zpravodajské služby cizích států, což je bohužel tristní,“ poznamenal šéf poslaneckého klubu hnutí Úsvit Marek Černoch.

Přehrát

00:00 / 00:00

O libyjských reáliích a vyhlídkách unesených cizinců mluvil arabista Jan Kužvart

Podobně to vidí i poslanec a předseda KSČM Vojtěch Filip. „Nejdříve jsme se spoléhali na informace z Rakouska, potom jsme tedy rozhodli o vyslání nějakých dvou diplomatů, kdy jeden odjede v jednu chvíli, druhý v druhou chvíli, a na druhou stranu jsme neudělali nic pro to, abychom začali jednat vážně s těmi oběma skupinami, které v současné rozdělené Libyi vládnou,“ uvedl Filip.

Narážel při tom na fakt, že vláda v Tobruku sice má mezinárodní uznání, ale území nekontroluje. Kromě ní existuje v zemi, která se po pádu Kaddáfího režimu zmítá v chaosu, ještě jedna vláda v Tripolisu a také tam působí různé povstalecké skupiny.

Zaorálek kritiku opozičních poslanců odmítá. České zpravodajské služby mají podle něj v Libyi dobré kontakty a spolupracují také s tajnými službami okolních států. Podrobnosti podle něj není možné říkat.

Zaorálek: I Filipínci jsou přesvědčeni, že za únosem v Libyi je IS

Číst článek

Ne všichni opoziční poslanci jsou vůči postupu české diplomacie kritičtí.

„Objevujeme se v teritoriu, které dobře neznáme, se skupinami, které se vynořují z pouště. To je velice obtížná situace, já jsem přesvědčen, že všichni diplomaté dělají, co je možné,“ uvedl poslanec a předseda TOP 09 Karel Schwarzenberg, podle nějž však ani taková snaha ještě nemusí znamenat úspěch.

Také z Hradu zazněla na adresu českých diplomatů pochvalná slova, alespoň jak je tlumočil hradní mluvčí Jiří Ovčáček. Podle něj prezident situaci pozorně sleduje.

Těžké hledání v poušti

O tom, kde se Čech a další unesení nacházejí, je zatím složité spekulovat, únosci podle dostupných informací zatím nikoho nekontaktovali, ani nepřišli s žádnými požadavky.

Pokud se únosci hlásí k Islámskému státu, mohli by být zajatci třeba v oblasti měst Derny či Sirty, kde se podle arabisty Kužvarta islamisté pohybují. Stejně dobře však mohli odvézt pohřešované i jinam.

„Libye je natolik rozhlehlá a zároveň řídce obydlená pouštní země, že najít takto malou skupinu osob, navíc zatím bez nějakých větších vodítek, je takřka nemožný úkol,“ poznamenal Kužvart.

Lenka Jansová, kov Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme