Energetici vyhlížejí zatmění Slunce s obavami. Uvítali by nebe plné mraků

Energetici v celé Evropě se připravují na zatmění Slunce a ani moc nestojí o to, aby bylo vidět. Za jasného počasí totiž hrozí propad výroby elektřiny ve slunečních elektrárnách, který by mohl ohrozit energetické soustavy. Vzácný úkaz nastane v pátek 20. března, kdy se Země, Měsíc a Slunce dostanou do jedné přímky. V Česku bude viditelné jako zatmění částečné.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Zatmění Slunce 4. ledna 2011

Zatmění Slunce 4. ledna 2011 | Foto: Petr Drábek

„V 9.36 středoevropského času Měsíc začne zakrývat sluneční disk, maximální fáze, to znamená maximální zakrytí, by mělo být asi v 10.45. Ten úkaz bude končit zhruba v 11.57,“ říká Jan Šifner z pražského planetária.

V maximální fázi Měsíc zakryje skoro tři čtvrtiny slunečního kotouče.

Přehrát

00:00 / 00:00

Energetici by uvítali, kdyby při částečném zatmění Slunce 20. března bylo zataženo. Více od redaktora Jaroslava Skalického

„To částečné zatmění je takové, kdy vlastně ve většině případů si člověk ani nevšimne, pokud se nesoustředí na to pozorování, že třeba došlo k nějakému poklesu jasu slunečního kotouče nebo poklesu jasu okolí,“ vysvětluje Jan Šifner.

Energetici očekávají zatmění slunce s obavami, protože se při něm sníží výkon slunečních elektráren. Při zcela jasném počasí bude v Česku z ničeho nic najednou chybět 900 megawattů. To je, jakoby vypadl jeden blok v Temelíně. Dispečeři budou hledat náhradu.

ČEPS preventivně dokupuje elektřinu

„Z těch zevních výkonů asi nejrychlejší jsou přečerpávací elektrárny, kde ten výkon můžeme aktivovat do několika minut, maximum je pět minut,“ objasňuje Miroslav Šula ze společnosti ČEPS.

„Potom následují zdroje, které jsme schopni aktivovat do 15 minut, to se týká většinou plynových elektráren. Tímto můžeme nahradit úbytek podle toho, kolik výkonu nám momentálně chybí.“

Společnost ČEPS, která provozuje českou energetickou soustavu, už pro jistotu na 20. března rezervní zdroje nakoupila. „Je to v řádech jednotek milionů korun, to jsou ty dokupy podpůrných služeb,“ potvrzuje předseda představenstva Vladimír Tošovský.

„Zároveň nějaké náklady bude určitě stát to, že přerušíme nějaké práce, dokonce některá vedení, která se v té době budou rekonstruovat či se na nich bude provádět nějaká práce, tak uvedeme zpátky pod napětí. Ale předpokládám, že spotřebitelé vůbec nepoznají ty kroky, které děláme, aby soustava zůstala v provozu a nebyla nijak ohrožena,“ dodává Tošovský.

Zatmění Slunce | Foto: Český rozhlas

Jaroslav Skalický Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme