Irácké jednotky úspěšně postupují k Tikrítu, který ovládají bojovníci z IS

Iráckým jednotkám se daří dobývat zpět některá území, která ovládli ozbrojenci z organizace Islámský stát. Již brzy by vládní jednotky mohly dobýt například rodiště bývalého iráckého diktátora Saddáma Husajna Tikrít. Od strategického místa je dělí už jen pár kilometrů. Z oblasti utekly v posledních dnech kvůli vládní ofenzivě desetitisíce lidí.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Šíitští bojovníci a příslušníci iráckých bezpečnostních složek nedaleko Tikrítu

Šíitští bojovníci a příslušníci iráckých bezpečnostních složek nedaleko Tikrítu | Zdroj: Reuters

Iráčané vytlačili většinu radikálních sil z obce al-Alam, vzdálené jen 18 kilometrů severně od Tikrítu.

Postup iráckých jednotek sice komplikují útoky ostřelovačů a výbušniny nastražené na silnicích, vládní síly však přes to věří, že by vojáci mohli do města vstoupit už ve středu ráno.

Dobývání Tikrítu ukáže připravenost irácké armády pro případný následující boj o Mosul, což je druhé největší irácké město a hlavní bašta džihádistů z Islámského státu. K útoku by podle dřívějších informací mohlo dojít v dubnu.

Pavlína Nečásková, kov Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme