Experti organizace WANO prověřovali Temelín

15. prosinec 2004

Experti z mezinárodní organizace provozovatelů jaderných zařízení WANO nenašli při prověrkách v Jaderné elektrárně Temelín nedostatky v bezpečnostních postupech elektrárny, tedy v ostraze, v radiačním a jaderném zabezpečení a v havarijní připravenosti.

Podle nich by ale elektrárna měla zlepšit bezpečnost práce, lépe oddělovat chemikálie ve skladech a zkvalitnit spolupráci s dodavateli. Novinářům to řekl vedoucí týmu kontrolorů Willie Waddell.

"Tým WANO zjistil, že elektrárna se nachází ve výborném materiálovém stavu a pracovníci jsou výborně vyškoleni. Nenašli jsme žádné nedostatky v bezpečnostních postupech elektrárny," řekl Waddell. Kontroly se účastnili experti z devíti zemí světa. Mise hodnotila elektrárnu ve třech kategoriích. V oblasti silných stránek vyzdvihla dobrou praxi v používání výpočetní techniky, systém bezpečnostního hodnocení pro organizační změny a program, s jehož pomocí se stará o stárnutí zařízení. Experti elektrárnu upozornili na to, že by měla zlepšit bezpečnost práce, spolupráci s dodavateli a doporučila jí, aby lépe oddělovala chemikálie ve skladech. Podle Ivo Kouklíka, který měl přípravu prověrky na starosti, budou silné stránky temelínské elektrárny doporučovány pro využívání jiným elektrárnám na světě. "Na základě závěrů zprávy chystáme akční plán úkolů, které budeme v příštím roce plnit tak, aby až přijede následná mise, tak aby mohla konstatovat, že většina úkolů a doporučení byla splněna," řekl Kouklík. Následná mise by měla do Temelína zavítat za 18 až 24 měsíců.

Organizace WANO, která vznikla v reakci na havárii jaderné elektrárny v Černobylu, provede za rok po celém světě asi 20 těchto prověrek. V elektrárně Dukovany se uskutečnila v roce 1997. Doporučení z této mise se podle Kouklíka týkala pouze dílčích nedostatků.

autor: čro čb | zdroj: ČTK
Spustit audio