Neúspěch Bílých Tygrů s sebou přináší první změnu. Jech už nebude rozhodovat o složení kádru

10. březen 2015

Bílí Tygři Liberec patří mezi ambiciózní hokejové celky. Není divu - klubové vedení dlouhodobě udržuje kádr s několika velkými jmény, mužstvo má špičkové zázemí i potřebnou podporu. A tak je přímo obrovským zklamáním fakt, že se Severočeši už třetí rok po sobě neprobojovali do play-off. Právě proto sáhl klub k výrazné změně ve vedení.

Tvorbu kádru bude mít nově na starosti trenér Filip Pešán, kterému tyto kompetence po několika letech přenechává Ctibor Jech. Poprvé v historii klubu proto vzniká pozice sportovního manažera. Tím se stal právě Pešán, který má odteď na starosti veškerý hráčský pohyb v kádru. Jech ale i nadále zůstává generálním manažerem.

„Zůstávám představitelem klubu. Té práce okolo je spousta a myslím, že je dobře, že jsme se takto rozhodli. Je to jedna z věcí, která to může svým způsobem oživit a dát tomu nový impuls. Navíc pevně věřím, že je Filip Pešán připraven. Rád bych, aby se navázalo na konec základní části, kdy plno věcí fungovalo trošičku jinak než v průběhu sezony,“ považuje Ctibor Jech dosazení Filipa Pešána do zmíněné funkce sportovního manažera za správné

A stejně tak označuje také směr, kterým se mužstvo v závěru základní části vydalo, přestože na postup do předkola play-off už mohutný finiš nestačil. V případě Jecha se ale i tak jedná o smutné vyklizení pozice, ze které skládal liberecké mužstvo.

„Samozřejmě mě to mrzí! Hlavně to, že byl ten propad tříletý, že to nebylo tak, že třeba jeden rok spadneme níž a postupně se zapracují nové věci. To mě těžce mrzí a budu mít chmur na duši hodně dlouho,“ podotýká Ctibor Jech s tím, že je pro něho už tříletá absence Bílých Tygrů ve vyřazovacích bojích obrovským zklamáním.

Příliš trenérských rošád

A v případě stále ještě probíhajícího ročníku je neúspěch snad i menší záhadou, vždyť jsou na liberecké soupisce velká hokejová jména. Jenže i s Lašákem, Vitáskem, Filippim, Valským či Vampolou v sestavě se pod Ještědem znovu hraje pouze play-out.

„Ten předpoklad tady byl. Nakonec se to ale nepodařilo, protože těch problémů je víc. Nesladili jsme tým v šatně, navíc máme poslední dobou problémy s trenéry, protože jsme za poslední roky udělali několik změn. To v minulosti nebylo, obvykle jsme drželi trenérské posty minimálně v dvouletém nebo tříletém cyklu,“ připomíná Jech.

Pod Ještědem si teď přejí, aby se s návratem Filipa Pešána vrátili Bílí Tygři k sezonám minulým, kdy trenéři vydrželi na lavičce týmu delší dobu. Mladý kouč se ale bude starat o příchody i odchody jednotlivých hokejistů také u mládežnických výběrů. Není to na jednu osobu příliš? „Já si myslím, že když chce někdo něco dokázat, tak si toho musí vzít hodně. Tak to je, člověk většinou udělá nejvíc práce, když toho má na sobě naloženo hodně. Nejhorší je, když není do čeho píchnout,“ věří Ctibor Jech Filipu Pešánovi.

autor: David Nyč
Spustit audio