Sehnat peníze pro nové projekty v Rusku je pro české firmy stále náročnější

České firmy se obtížněji dostávají k půjčkám, které potřebují na podnikání v Rusku. Stále víc společností tvrdí, že neumí splnit podmínky České exportní banky. Ohlížejí se proto po penězích u komerčních bank. Ale i ty jsou opatrnější, než byly dřív. Hrozí proto, že se řada projektů může kvůli nedostatku financí úplně zastavit.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Česká exportní banka

Česká exportní banka | Foto: Česká exportní banka

Sehnat peníze pro nové projekty v Rusku je pro české firmy stále náročnější. Kvůli slabému rublu se tak jejich plány prodražují.

Složitější je i splácení úvěrů, které si podniky berou od České exportní banky. Nová pravidla, za kterých jim peníze půjčuje, jsou podle některých podnikatelů s orientací na ruský trh až příliš přísná. Zatímco dříve vnímali banku jako pomoc, teď spíš jako překážku.

Přehrát

00:00 / 00:00

Sehnat peníze pro projekty v Rusku je pro tuzemské firmy stále náročnější. České exportní banka kvůli častým nesplaceným půjčkám nastavila přísnější podmínky

„Dostupnost těchto úvěrů se z pohledu českých exportérů výrazně zhoršila. Proto je v současné době pro projekty v Ruské federaci zásadní, zda jsou dostatečně atraktivní a zajímavé pro vstup ze strany dvou největších ruských bank, což je VTB Bank a Sberbank. Ty jsou následně schopné převzít potřebné garance pro financování stavebního záměru,“ říká mluvčí stavební společnosti PSJ Miroslav Fuks.

Jsou to právě stavebníci, kteří na nové kontrakty hledají peníze dost obtížně. Jejich projekty jsou zpravidla drahé, a za současných ekonomických podmínek v Rusku tedy i rizikové. Pomoc s financováním ale potřebují i další velké podniky.

„Situace v ruské ekonomice je výrazně složitější, než byla před dvěma lety, a proto se přitvrdila někdy už tak tvrdá pravidla. Z toho může být dojem, že získat exportní úvěr je téměř nemožné,“ vysvětluje výkonný ředitel Komory pro hospodářské styky se Společenstvím nezávislých států František Masopust.

Důvodem jsou nesplacené pohledávky

Vedení České exportní banky to vidí jinak. Současné nastavení podmínek nepovažuje za přehnané a odmítá, že by mohlo zkomplikovat firmám podnikání v Rusku. Banka například omezila dobu splácení na maximálně sedm let.

„U obchodních případů nad 500 milionů korun nebo ekvivalentu v eurech a dolarech požadujeme účast pro Českou exportní banku akceptovatelné ruské banky, anebo renomované zahraniční banky operující na ruském trhu,“ popisuje šéf ČEB Karel Bureš.

Hlavním důvodem je podle něj fakt, že velkou část nesplacených pohledávek má Česká exportní banka právě v Rusku. „Ruské úvěry, které jsou v kategorii selhání, představují téměř polovinu všech úvěrů, které jsou v selhání,“ dodává Bureš.

Pozor si dávají i komerční bankovní ústavy

Opatrnější při půjčování peněz českým firmám na ruský trh jsou i komerční bankovní domy. Třeba Česká spořitelna přiznává, že při financování exportních projektů postupuje velmi obezřetně. A i podle mluvčího Raiffeisenbank Tomáše Kofroně je financování projektů teď zdlouhavější - částečně i kvůli uvaleným sankcím.

„Ruský trh tak sice zůstane i nadále důležitý, ale v letošním roce se nedají očekávat výraznější nárůsty exportního financování do Ruska,“ uzavírá.

Pojištění vývozu do Ruska už začátkem února zdražila Exportní garanční a pojišťovací společnost. Ke konci loňského roku měla přes 120 platných pojistných smluv.

Simona Bartošová, Jan Beneš Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme