Tomáš Halík: Prezident Putin je jen pronajatým mesiášem ruských oligarchů

11. březen 2015

Ukrajinu obsadilo NATO. Ukrajina ostřeluje Rusko. Taková je prý novodobá ruská propaganda. Podle Halíka je třeba otevřeně mluvit o tom, že i v Česku existují agentury, které mají jediný cíl: ovlivnit veřejnost a politiky tak, aby se země obrátila opět na Východ.

„Já si opravdu přeji, aby Česko bylo součástí demokratického Západu a ne právě znovuobnovované ruské velmoci,“ říká teolog Tomáš Halík.

Je prý už dávno jasné, že Rusko dnes ovládají oligarchové, kteří si prezidenta Vladimira Putina pronajali jako mesiáše. Jeho hlavním úkolem je podle Tomáše Halíka Rusku a Rusům vrátit pocit velmoci, které se všichni báli. Svá tvrzení teolog opírá o zprávy české BIS a další veřejné zdroje.

RVHP 2.0

Také proto prý vznikl plán vzniku Euroasijské hospodářské unie, která měla začít fungovat se začátkem letošního roku. Má obnovit hospodářský a politický vliv bývalého SSSR na země, které na něm byly závislé. A patří sem i Česko.

Čtěte také

„Prvním krokem je útok na Ukrajinu. Další je dostat pod svůj vliv třeba i země bývalého komunistického bloku,“ domnívá se Halík.

Manipulace ve velkém?

„Není žádným tajemstvím, že tady už dlouho působí pátá kolona, která má spojení s našimi nejvyššími politiky. A už dlouho si vyhodnocují, kdo je a není zmanipulovatelný pro jejich ruské zájmy. Myslím, že je víc než zřetelné, kteří lidé to jsou,“ dodává.

Ukrajina ostřeluje Rusko

Běžní Rusové si myslí, že na Ukrajině bojují vojska NATO. Nebo že Ukrajina střílí na Rusko. Tato „špinavá“ propaganda je podle Halíka velmi promyšlená a v Rusku jsou jí plná provládní média. Nemůžeme se pak divit, že jí běžní lidé už dávno podlehli a vztahy se západem považují za velmi negativní.

„Putin účelově využívá nostalgii lidí po velkém vlivu, jaký kdysi Sovětský svaz měl. A teď se mu hodí tvrdit, že na Ukrajině bojují američtí vojáci proti Rusku,“ dodává.

Braňte veřejnoprávní média

Velkou roli vidí teolog v udržení nezávislosti veřejnoprávních médií. „A už dnes cítím tlak na tato média. To třeba po vystoupení senátora Jana Veleby, který chce zrušit koncesionářské poplatky jen proto, že televize nechce vysílat to, co si on myslí o Rusku a Ukrajině. Na to si musíme dávat velký pozor.“

Kdo bude letošním laureátem Templetonovy ceny? Tomáš Halík to ví, ale jméno neprozradil. Poslechněte si ze záznamu v iRadiu.

autoři: lup , Tomáš Halík , zis
Spustit audio