Ministerstvo potvrdilo, že objekt bývalých jatek v Ostravě je kulturní památkou

11. březen 2015
Zprávy , Zprávy

Už déle než rok nechce majitel bývalých městských jatek v Ostravě pustit dovnitř památkáře a zástupce města. Tvrdil, že nejsou památkově chráněná, jen její věž. Ministerstvo kultury ale teď definitivně znovu potvrdilo, že jatka jako celek jsou kulturní památkou, a to už přes dvacet let. Úředníci tam tak už na začátku dubna vyrazí na inspekci.

Budova jatek je zchátralá. Okno vcelku není snad už ani jedno, cihlové zdi se na řadě míst drolí. „Je zchátralá,“ komentuje stav budovy stručně a jasně obyvatelka města, která prochází kolem a ještě upozorňuje na nepořádek z druhé strany.

I zástupci města a památkáři mohou už dlouho jen zpoza plotu pozorovat, jak pokračuje zkáza historicky cenné budovy.

„Získali jsme to rozhodnutí, že kulturní památkou je celý areál. To znamená, že majitel už nemá důvod nám bránit v přístupu do objektu. Teď se chystáme na kontrolu jatek,“ potvrdil primátor Ostravy Tomáš Macura (hnutí ANO).

Areál jatek je kulturní památkou od roku 1994, na tom se nic nemění, uvedla mluvčí ministerstva Simona Cigánková. Řízení se ale táhlo kvůli odvolání vlastníka řadu měsíců.

„Nejsou tedy žádné pochybnosti o tom, že celý objekt bývalých jatek v Ostravě je už déle než dvacet let řádně prohlášenou kulturní památkou,“ dodala mluvčí.

Čtěte také

Na kontrolu cihlové budovy z konce 19. století vyrazí i památkáři. Podle Marie Bartošové z Národního památkového ústavu v Ostravě chtějí prověřit, v jakém je aktuálně stavu.

„Na základě toho pak bude možno určit opatření k zajištění objektu,“ uvedla Bartošová.

Budovu jatek koupila spolu se soudními pozemky firma Bauhaus před dvaceti lety. Objekt ale nechává už roky chátrat. K budoucnosti jatek se zástupci firmy už dlouhou dobu nevyjadřují.

autor: iha
Spustit audio