Průměrná mzda ve 4. čtvrtletí loňského roku vzrostla o 600 korun na 27 200

Průměrná mzda v Česku ve 4. čtvrtletí loňského roku vzrostla na 27 200 korun, což je o 609 korun (2,3 procenta) více než ve stejném období roku 2013. Za uvedené období se ale zvýšily i spotřebitelské ceny o půl procenta, reálně tak mzda rostla o 1,8 procenta. Uvedl to dnes Český statistický úřad (ČSÚ). Za celý loňský rok dosáhla průměrná mzda výše 25 686 korun.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Peníze (ilustrační foto)

Peníze (ilustrační foto) | Foto: Ladislav Bába

Medián mezd, který představuje mzdu prostředního zaměstnance, tedy běžnou mzdovou úroveň, činil ve 4. čtvrtletí 22 847 korun, proti stejnému období předchozího roku tak vzrostl o 2,6 procenta.

U mužů činil 24 847, u žen byl 20 552 korun. Osmdesát procent zaměstnanců pobíralo mzdu v rozmezí mezi 10 684 korun a 44 223 korunami.

V podnikatelské sféře se průměrná mzda v posledním kvartálu loňského roku zvýšila nominálně o 1,9 procenta, reálně o 1,4 procenta. V nepodnikatelské sféře rostla nominálně o 3,8 procenta, reálně pak o 3,3 procenta.

Z údajů ČSÚ vyplývá, že objem mezd ve 4. čtvrtletí vzrostl o 3,4 procenta, počet zaměstnanců o procento.

Mzdový vývoj v krajích

V jednotlivých odvětvích byl mzdový vývoj i ve 4. čtvrtletí 2014 podle údajů ČSÚ značně diferencovaný. „Nominální nárůsty se pohybovaly od hluboce záporných hodnot pro těžbu a dobývání (-5,9 procenta), až po pětiprocentní nárůst ve veřejné správě a obraně, kde zafungovalo zvýšení platových tarifů,“ uvádí Dalibor Holý z ČSÚ.

Výraznější poklesy mzdových průměrů jsou – kromě útlumem postiženého dobývání uhlí – také v některých odvětvích tržních služeb, především u agentur práce, cestovních kanceláří a bezpečnostních agentur, u pojišťoven a v některých finančních a poradenských činnostech.

Naopak dařilo se v průmyslových oborech, u hlavního tahouna české ekonomiky – zpracovatelského průmyslu, který zaměstnává 1075 tisíc zaměstnanců – vzrostla průměrná mzda o 3,2 procenta. Polepšili si především zaměstnanci ve slévárenství, výrobě počítačových a optických přístrojů, strojírenství, ale i v potravinářství.

V dlouhodobém pohledu je podle ČSÚ zjevné, že nejrychlejší růst mezd je v odvětví informačních a komunikačních činností, které v posledních dvou letech dokonce takřka dostihlo peněžnictví a pojišťovnictví.

Růst průměrné mzdy se ve 4. čtvrtletí 2014 nejvýrazněji projevil v kraji Vysočina, 4,1 procenta, a vysoký byl i v dalších regionech: v Libereckém kraji vzrostly meziročně mzdy o 3,8 procenta, v Pardubickém o 3,7 procenta, v Jihočeském a Zlínském shodně o 3,6 procenta, naopak v Praze byl růst opětovně nejnižší, činil půl procenta.

Průměrná roční hrubá mzda (2000 - 2014) | Foto: ČTK

bre Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme