Ústavní soud se zastal ženy, která si marně stěžovala na vedení porodu

Ústavní soud se dnes zastal ženy, která si marně stěžovala na způsob vedení porodu v brněnské Nemocnici milosrdných bratří. Rozhodl, že policisté musí případ řádně vyšetřit, přestože původně podané trestní oznámení odložili. Ženy se tehdy nezastal ani státní zástupce, u kterého si na postup policie stěžovala. Podle soudu tím porušili její právo na účinné vyšetřování událostí, které ohrozily její život.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

V nově zrekonstruované mělnické porodnici přivítali první novorozence

V nově zrekonstruované mělnické porodnici přivítali první novorozence | Foto: Jana Huzilová

Žena tvrdila, že personál nemocnice ohrozil při porodu její život. Policisté původně trestní oznámení ženy odložili a státní zástupce s jejich postupem souhlasil.

Podle ústavní soudkyně Kateřiny Šimáčkové tím ale porušili ženino právo na účinné vyšetřování.

„Oběť, která byla vážně ohrožena na svém životě, má právo, aby toto její ohrožení bylo řádně vyšetřeno příslušnými orgány," uvedla soudkyně.

Přehrát

00:00 / 00:00

Policie a státní zast. musí řádně vyšetřit případ Brňanky, která si marně stěžovala na vedení porodu. O případu informuje Vlasta Gajdošíková

„Ústavní soud řekl, v jakém rozsahu toto vyšetřování musí proběhnout a jaké možnosti ochrany oběť zásahu do případného tvrzeného práva na život má,“ dodala.

Žena si stěžovala také na lékařské zákroky, které neohrozily její život, ale ke kterým nedala souhlas. Tuto část stížnosti ale Ústavní soud odmítl a odkázal ji na civilní řízení.

Policisté teď musí doplnit dokazování. Teprve pak mohou rozhodnout, jestli zahájí trestní stíhání, anebo podnět znovu odloží.

Policie: Lékaři dělali, co měli

Policejní vyšetřovatel Mojmír Hložek ale pochybení odmítá: „Není přece možné, abychom tímto způsobem začali likvidovat lékaře jen proto, že je některá rodička nespokojená. Lékaři dělali, co měli, a kdyby to nedělali, tak by mohli být sami postiženi za nečinnost, protože hrozilo úmrtí jak novorozence, tak rodičky.“

Porod proběhl v lednu 2013. Podle ženy při něm zdravotníci prováděli úkony bez jejího souhlasu. Při jednom mělo dojít k tlačení na břicho, což prý vedlo k masivnímu krvácení. Dítě se nakonec narodilo zdravé.

Žena se nejdříve obrátila se stížností na nemocnici. Když ta stížnost odmítla, podala trestní oznámení. Policie ale případ uzavřela s tím, že nic nenasvědčuje trestnému činu.

Pak si žena na postup policie stěžovala na Městském státním zastupitelství v Brně. Neuspěla ani tam. Proto se obrátila na Ústavní soud. Ten dnes uvedl, že chybovala policie i státní zastupitelství.

Vlasta Gajdošíková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme