Byty ve vyloučených lokalitách v Děčíně obsazují rodiny z celé republiky. Starousedlíci se bojí sžívání

11. březen 2015

Obyvatelé Děčína mají obavy z přistěhovalců, kteří se stěhují do volných bytů ve vyloučených lokalitách. Věc má ale i druhou stránku. Sociálně znevýhodnění lidé často jinde bydlení neseženou. K tomu, aby se s vámi realitní kancelář přestala bavit, stačí někdy jen zmínka o tom, že jste Rom. Tak alespoň dopadl test České obchodní inspekce v Ústeckém kraji.

„V Ústeckém kraji inspektorce romského původu sdělili, že žádný byt nemají volný. Poté inspektorka odešla a po 10 minutách po ní přišla jiná, neromského původu – té ten samý byt okamžitě nabídli,“ shrnul zkušenost mluvčí české obchodní inspekce Jiří Fröhlich.

Redaktorka Českého rozhlasu Sever Iva Zítková ale při pátrání na internetu naopak narazila na inzerát o pronájmu bytů v děčínském sídlišti s titulkem Romové vítáni.

Figurant se dovolal Miroslavu Štrobachovi, který spravuje jeden z panelových domů v boletickém sídlišti. Ivu Zítkovou zajímalo, proč se zájemce o byt nezeptal na to, proč se stěhuje, jaký má příjem nebo jestli v minulosti za bydlení platil.

„To musíte vidět – z vystupování, jak vypadá a podobně. Většina Romů má dávky, platí jim to…“ vysvětluje Štrobach. Přiznává ale, že vybrat nájemníky není jednoduché, protože tipnout člověka je problém. Risk se tak pořád vyplatí víc než nechat byt prázdný.

Podle zakladatelky sdružení Dobrá adresa Jarmily Parohové je ale v Děčíně čím dál víc případů, kdy za risk majitele zaplatí celé okolí.

„Situace v Děčíně se hodně zhoršila v tom, že se k nám začínají sestehovávat z celé republiky lidé, kteří jsou, dá se říct, na sociálním dnu a velice často se vyznačují bezohledností ke svému okolí a k domům, kde bydlí – ty domy jsou zdevastované, okolí také a ceny nemovitostí klesají rapidně dolů a může se stát, jako v Boleticích, že jsou tam domy neprodejné.“

Jarmila Parohová s manželem se dále angažují v Dobré adrese a pravidelně se schází s vedením města. I když mají jen omezené možnosti, jak dohlížet na to, aby se majitelé o svůj majetek řádně starali, chtějí postupovat tak, aby jednou předešli nejčernějšímu scénáři - bourání zchátralých domů na náklady města.

autor: Iva Zítková
Spustit audio