Embargo vůči Rusku nás stálo půl miliardy dolarů, odhaduje polský ministr hospodářství

O půl miliardy dolarů – v přepočtu asi 10 miliard korun – už přišlo Polsko kvůli obchodnímu embargu vůči Rusku. Odhaduje to polský vicepremiér a ministr hospodářství Janusz Piechociński. A stěžuje si také na nejednotnost Evropské unie.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Polský zlotý

Polský zlotý | Foto: zdroj: Flickr, CC BY 2.0, Fox Wu

„Dnes potřebujeme zmobilizovat solidaritu. Takovou, kdy Evropa nejenom mluví jedním jazykem a rozhoduje o sankcích, ale kdy je také společně dodržuje. To nám schází, to vidíme a cítíme,“ řekl Piechociński Polskému rozhlasu.

Přímé ztráty ve výši půl miliardy dolarů nejsou jediné, další ztráty vznikají Polsku samotnou existencí krize na Ukrajině. A také tím, že kurz ukrajinské hřivny dramaticky klesl, zhruba na polovinu původní hodnoty.

Přehrát

00:00 / 00:00

O polských ztrátách kvůli embargu na Rusko mluvil zpravodaj ČRo Vít Pohanka

Pokles pociťují hlavně na východě Polska obchody. Například v Tomaszově Lubelském, kam jezdili Ukrajinci nakupovat zboží z Evropské unie a teď na to nemají.

Některé obchody přitom byly postavené hlavně pro Ukrajince. Takové ztráty se dají jen těžko vyčíslit, i jimi ale polská ekonomika trpí.

Vývoz do Ruska klesl o 99 procent

Zřejmě nejvíce zasáhlo embargo zemědělce. Polský export potravin a plodin do Ruska v druhé polovině roku 2014 prakticky přestal, ve srovnání s předchozím rokem spadl v druhé polovině roku o 99 procent. Poláci vyváželi do Ruska také třeba nábytek a další výrobky.

Podle některých názorů to však může být v konečném důsledku pozitivní, protože to polské zemědělce a výrobce přinutilo, aby si hledali odbytiště i jinde ve světě.

Už dva týdny táboří zemědělci ve Varšavě, stěžují si na 'nespravedlivou konkurenci'

Číst článek

Polsko přesto prosazuje další sankce proti Rusku a vláda má při jejich prosazování podporu většiny obyvatel.

Jestli si lidé na něco stěžují, tak spíše na to, že zemědělci nedostávají větší dotace z Bruselu. Také s tím souvisí stížnost na údajnou nejednotnost EU a malou solidaritu, o které se zmiňoval ministr hospodářství Piechociński.

Vít Pohanka, mka Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme