Festival Jeden svět reagoval na vraždu Borise Němcova zvláštním uvedením filmu Zimo, odejdi

11. březen 2015

Dnes končí pražská část festivalu dokumentárních filmů o lidských právech Jeden svět. Letošní ročník reagoval i na aktuální kauzy.

Když v Moskvě zavraždili opozičního politika Borise Němcova, festival Jeden svět se okamžitě rozhodl změnit program a zařadit film Zimo, odejdi.

„Film jsme na Jednom světě uváděli v roce 2013. Ukazuje události kolem prezidentských voleb v roce 2012, které předznamenaly další vývoj, který vedl až k dnešní situaci v Rusku,“ uvedl doslova festival.

Portrétuje ruskou opozici a v Praze měl ohlas i tentokrát. Režisér snímku Askold Kurov, který na festival přivezl svůj další film, trvá na tom, že ruská vládnoucí garnitura s vraždou má něco společného.

Vyšetřovatelé zatím tvrdí, že vražda byla podle všeho osobní mstou dvou Čečenců, a nikoli zločinem provedeným na objednávku.

Čtěte také

Smrt kritika prezidenta Vladimira Putina ovšem od počátku vyvolala v opozičních kruzích přesvědčení, že je za ni odpovědný Kreml. I režisér Kurov patří mezi ty, kdo si myslí něco jiného než úřady.

Vražda Němcova v centru Moskvy za bílého dne, byla pro režiséra Askolda Kurova šokem: „Já nemohl uvěřit tomu, co se stalo. Přesvědčily mě až fotografie. Ten šok ale pořád přetrvává,“ řekl režisér v rozhovoru pro Český rozhlas.

Podle něj se zřejmě cosi mění:

Zavražděný Boris Němcov se chystal zveřejnit zprávu s důkazy o zapojení ruských vojáků do bojů na východní Ukrajině

„Asi vzniká nějaká nová hranice. Já nemám žádné pochyby o tom, že se toho nějak účastnili představitelé moci. Dosud se požívalyijiné metody, jak znechutit aktivistům život: Falšovaly se podklady pro jejich stíhání, víme o mnoha vykonstruovaných případech například proti demonstrantům. Ale to, že někoho takhle zabijí před zraky všech, pár metrů od Kremlu, to ukazuje na to, že se vracíme do 90. let, kdy tady panoval chaos.“

I když byl Boris Němcov opoziční politik, našlo hodně lidí odvahu se s ním přijít rozloučit. To bylo pro režiséra Askolda Kurova příjemné překvapení: „Co se týče Borise Němcova, mě překvapilo, kolik lidí přišlo na to smuteční setkání. Byla tam záplava květin. Účastnilo se toho 50 až 70.000 lidí.“

„V Sacharovově centru stáli lidi ve frontě, aby se tam dostali. Ti, co se tam nevešli, dávali květiny alespoň na projíždějící katafalk. To vzbuzuje naději, že jsou pořád ještě lidé, kteří uvažují jinak, kteří mají svůj vlastní názor, a kteří se nebojí jít na ulici a říct ho,“ dodává Kurov.

Dokument Zimo, odejdi! natáčeli absolventi Dokumentární a divadelní akademie z iniciativy ruského deníku Novaya Gazeta. Deset mladých režisérů tak po celé dva měsíce neodložilo kameru z rukou. Výsledkem je kronika takzvaných zimních protestů v Rusku.

autor: Martin Ježek
Spustit audio