Koruna se vůči dolaru propadla na nejnižší úroveň za 11 let

Kurz české koruny k dolaru se dostal na nejslabší úroveň za téměř jedenáct let. Česká měna se dostala až na 25,78 za dolar. Podle analytiků za to může oslabování eura k dolaru související s tím, že Evropská centrální banka tento týden začala s rozsáhlými nákupy dluhopisů. Chce tím podpořit ekonomiku a zvrátit deflaci.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Detail dvacetidolarové bankovky

Detail dvacetidolarové bankovky | Foto: Jan Rosenauer

Nákup dluhopisů ECB ale zároveň způsobil, že začaly rychleji padat výnosy státních dluhopisů zemí eura. To znamená to, co za ně zaplatí investoři, kteří formou nákupu dluhopisů vlastně půjčují státům peníze. Dluhopisy pak prodávají dál - a o co jsou dražší, tím vyšší výnos obchodník má.

Výnosy těchto dluhopisů se teď dostávají na svá minima, protože Evropská centrální banka i národní centrální banky ve velkém nakupují na trzích dluhopisy. Chtějí tím do ekonomiky napumpovat peníze. Mají v plánu, že měsíčně to bude až 60 miliard eur.

Přehrát

00:00 / 00:00

Koruna oslabila vůči dolaru na nejnižší úroveň za posledních 11 let. Komentoval to hlavní ekonom společnosti Deloitte David Marek

To vede k tomu, že například výnos 30letého německého dluhopisu dnes klesl na nové minimum – pouhých 0,68 procenta. Je tak nižší než výnos dvouletých amerických federálních obligací. To samozřejmě urychluje odliv kapitálu z eurozóny.

Analytici soudí, že kurz eura k dolaru podle všeho míří neodvratně k paritě jedna ku jedné, a předpokládají další pokračování pádu. Deutsche Bank včera odhadla, že euro do konce roku 2017 klesne na 0,85 za dolar.

Na českou ekonomiku bude mít tento trend dopad hlavně přes eurozónu, upozornil hlavní ekonom společnosti Deloitte David Marek.

„To, že euro oslabilo nejenom vůči dolaru, ale i třeba vůči britské libře nebo dalším měnám, na jedné straně pomáhá bránit deflaci v eurozóně, ale především zvyšuje konkurenceschopnost vývozu z eurozóny. A řada tohoto vývozního zboží má v sobě subdodávky, komponenty od českých firem,“ vysvětluje Marek.

Stále silnější dolar ale také zdražuje zboží nakoupené za americkou měnu. „Skladové zásoby elektrotechniky nakoupené za dolary mohou vydržet obchodům, ať už kamenným, nebo internetovým, několik týdnů, ale zpravidla ne déle,“ říká David Marek a dodává:

„To znamená, že aktuální kurzový vývoj se teprve se zpožděním promítne i do cen zboží dováženého za dolary.“

Jitka Hanžlová, Veronika Sedláčková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme