Richard Seemann: Merkelová vyzvala Japonsko, aby se vyrovnalo s válečnou minulostí

11. březen 2015

V úterý večer se vrátila do Berlína ze své dvoudenní návštěvy Japonska německá spolková kancléřka Angela Merkelová. Během svého pobytu byla přijata japonským císařem, představiteli vlády i opozice, jakož i reprezentanty průmyslu.

V závěru cesty znovu žádala, aby Japonsko uzavřelo urychleně dohodu o volném obchodu, kterou vede od roku 2013 s Evropskou unií. Děje se tak v době, kdy si německé firmy stěžují, že Japonci vytváří překážky vůči svým zahraničním konkurentům.

Při návštěvě podniku Mitsubishi, který vyrábí společně s Daimlerem nákladní vozy Kawasaki, zdůraznila, že je nutno odbourat bariéry, které překážejí společnému podnikání. Jako příklad uvedla nutnost sjednocení japonských emisních standardů s evropskými.

Čtěte také

Během cesty se kancléřka setkala i s ženami, které zastávají vedoucí pozice. Zdůraznila, že rovnoprávnost žen považuje za samozřejmost, kterou bude považovat za jednu z ústředních témat při německém předsednictví na G7.

Při setkání vrcholných představitelů sedmičky v červnu na bavorském zámku Elmau chce jednat o lepší harmonizaci v rodině s ohledem na pracovní vytížení a stejné odměny žen jako mají muži.

Při jednání s japonským premiérem Šinzó Abem o současné mezinárodní situaci bylo mimo jiné přijato prohlášení, že v současné době není šance na návrat Ruska do skupiny G7 mezi nejprůmyslovější státy světa.

Německá kancléřka Angela Merkelová a japonský premiér Šinzó Abe

Překvapivě využila Merkelová své návštěvy, aby vyzvala Japonsko podílet se na mírovém řešení konfliktů ve východní Asii. Na zasedání nadace deníku „Asahi Shimbun“ na příkladu Německa zdůraznila, že přes jeho odpovědnost za holocaust bylo zpět přijato do společenství národů.

Toho bylo dosaženo nejen jejich velkorysým postojem, ale též ochotou Německa přiznat svou odpovědnost za válečné zločiny. Vyzvala proto k vyvození odpovědností japonské armády za 2. světové války za donucování žen okupovaných zemí k prostituci.

V rozhovoru s šéfem opoziční Demokratické strany Katsuya Okadou zdůraznila, že by se tak naskytla velká příležitost vyrovnat se s Jižní Koreou. O odpovědnosti za válečné zločiny vůči Číně se však Merkelová nezmínila.

Japonský ministr zahraničí Fumio Kishida se ale distancoval od poznámek spolkové kancléřky. Označil za nevhodné srovnávat německé téma s japonským, protože podle jeho názoru, je „historické pozadí rozdílné“.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.