Irácká armáda vytlačila z části Tikrítu bojovníky z hnutí Islámský stát

Mezinárodní koalice vedená Spojenými státy pokračuje v útocích na pozice hnutí Islámský stát. Dva nálety mířily na oblasti v Sýrii, 13 pak na regiony v Iráku. Irácká armáda společně se šíitskými milicemi dobyla velkou část města Tikrít, které radikální islamisté doteď ovládali.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Šíitští bojovníci a příslušníci iráckých bezpečnostních složek nedaleko Tikrítu

Šíitští bojovníci a příslušníci iráckých bezpečnostních složek nedaleko Tikrítu | Zdroj: Reuters

Irácká armáda a spojenecké milice už džihádisty vytlačily ze čtvrti Kádisíja a obsadily i vojenskou nemocnici, na které teď vlaje irácká vlajka.

Tikrít, rodiště bývalého diktátora Saddáma Husajna, je střediskem provincie Saláhaddín a radikálové z Islámského státu ho obsadili loni v červnu.

Přehrát

00:00 / 00:00

Ofenzívu iráckých vládních sil v Tikrítu komentoval expert na Blízký východ Břetislav Tureček z Metropolitní univerzity

Jak upozorňuje expert na Blízký východ Břetislav Tureček z Metropolitní univerzity, právě různé šíitské milice se o dobytí Tikrítu zasloužily mnohem víc než irácké vládní síly.

„Jsou to daleko lépe motivované skupiny, které jsou více či méně řízené a cvičené Íránem. A ty mají daleko větší motivaci bojovat proti sunnitským extrémistům a jsou také daleko efektivnější. Jinými slovy, sama irácká armáda by v tuto chvíli asi neměla ještě pořád šanci,“ poznamenal Tureček.

Radikálové z hnutí Islámský stát naopak zaútočili na Ramádí. Do boje vyslali několik sebevražedných atentátníků, mezi nimiž byl podle agentury AFP i jeden Belgičan.

Boje jsou hlášené také v kurdském městě Rás al-Ajnu. To leží v Sýrii u hranic s Tureckem a žije v něm asi padesát tisíc lidí.


Zvětšit mapu

mta, Petra Novotná Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme