Petr Hartman: Policie má opět zájem o bývalého pražského primátora

11. březen 2015

Žádost Policie České republiky o vyslovení souhlasu Poslanecké sněmovny k trestnímu stíhání poslance Bohuslava Svobody. Takovouto větou je vyjádřen jeden z bodů programu právě probíhající schůze dolní parlamentní komory.

Nejde o originální formulaci. Podobná slova se totiž v programu sněmovního jednání objevila už v únoru loňského roku.

Více než roční prodleva nevyjadřuje měsíce trvající obstrukce. Opakovaná žádost o Svobodovo vydání je důkazem toho, že si bývalý pražský primátor „užívá“ pozornost policie dlouhodobě.

Zhruba před rokem se rozhodnutí poslanců týkalo trestního stíhání kvůli projektu Opencard. Vedení města tehdy pod tlakem hrozby, že systém přestane fungovat, uzavřelo novou smlouvu s jeho dodavatelem. Učinilo tak bez řádné veřejné soutěže, což vzhledem k nastaveným licenčním podmínkám nebylo překvapivé.

Čtěte také

Policie však jejich počínání vyhodnotila jako trestný čin porušení pravidel hospodářské soutěže a povinností při správě cizího majetku. Bohuslav Svoboda sice tento názor považuje za absurdní, přesto v únoru loňského roku požádal ve sněmovně kolegy, aby žádosti policie o trestní stíhání vyhověli.

Zhruba dvanáct měsíců poté se poslanci budou opět zabývat Svobodovými aktivitami ve vedení hlavního města. Vyšetřovatelé se tentokrát zaměřili na smlouvu s advokátem Václavem Láskou. Týkala se vypracování analýzy zakázek uzavřených pražským dopravním podnikem.

Jejím výsledkem bylo popsání způsobu, jakým byly z dopravních podniků vyváděny peníze. Na základě toho bylo podáno několik trestních oznámení. Těm momentálně není věnována taková pozornost, jako skutečnosti, že Svobodův podpis pod smlouvou s Láskou nebyl projednán v městské radě. Policie to vyhodnotila jako nedbalostní porušení povinnosti při správě cizího majetku.

Pražský primátor Bohuslav Svoboda přichází na sněm pražské ODS.

Svoboda takovýto výklad odmítá a považuje stíhání za účelové. Proto sněmovnu o vydání sám nepožádal. Bude-li většina poslanců respektovat názor mandátového a imunitního výboru, žádosti policie dolní parlamentní komora nevyhoví.

Neznamenalo by to, že by jeho stíhání bylo navždy vyloučeno. Imunita zákonodárců byla v minulosti zúžena. V případě nevydání do rukou policie nejsou chráněni do konce života, ale pouze po dobu trvání jejich mandátu.

Svoboda při svém působení ve vedení hlavního města přispěl k rozkrytí problematických projektů, jakými jsou například tunel Blanka, karta Opencard, nebo hospodaření pražských dopravních podniků. V nich byli propleteni někteří politici s tzv. kmotry. Proto lze opakované stíhání Svobody vnímat i jako pokus o odplatu za zmiňované aktivity.

autor: Petr Hartman
Spustit audio