Cyril Höschl: Střelcům do hlavy nevidíme. Nedá se předvídat, co provedou

12. březen 2015

Únorový masakr v uherskobrodské restauraci, loňský vražedný útok schizofreničky ve žďárské škole nebo muž, který na dálnici D1 házel na auta kusy dřeva. Mají tyto případy něco společného?

Zrovna u těchto případů bychom podle psychiatra Cyrila Höschla společného jmenovatele nenašli. „Sice se nabízejí duševní poruchy, ale například u uherskobrodského střelce ji nemůžeme potvrdit,“ říká.

Zatrpklost není duševní choroba

„Takové případy jsou naprosto nepředvídatelné, protože každého jednoho dne může někoho potkat impulz, kdy se člověku něco stane v hlavě a udělá něco nepředvídatelného,“ říká Höschl.

Lidé i povahy jsou různé. „Podivné chování, zloba, posedlost a zatrpklost tak nemusí být vždy výrazem duševní choroby,“ vysvětluje psychiatr.

99 % zdravých lidí

Společný bod by se tak hledal těžko. Přestože se vždy hledá nějaký viník. „Stačí si vzít počet vražd v Česku, kterých je 150 až 200. Jedna z nich bude prokazatelně spáchána někým s duševní poruchou. To znamená, že 99 % je spácháno zdravými lidmi,“ připomíná.

Čtěte také

„Když pan prezident řekne, že jsme příliš tolerantní k našim ,bláznům‘, tak já bych spíše řekl, že jsme příliš tolerantní k našim normálním lidem. Těch je naprostá většina,“ dodává Höschl.

Kde se bere motivace?

Jaké tedy mohou být motivy na první pohled nesrozumitelných jevů? „Nikoho jsem nevyšetřoval a pouze tedy uvažuji. Ale například u muže házejícího dřevo na D1 se mohlo jednat o důsledek psychotické konstrukce,“ říká.

Mohl si tak myslet, že se děje nějaká nekalost. „Například že se po dálnici vozí tajný materiál třeba na Ukrajinu. V jeho mysli tak nehodou zabránil zlu a zachránil lidstvo,“ říká Höschl na základě jiných známých případů.

„Teprve při pochopení té psychotické logiky jsme shledali, že z hlediska bludu byl čin srozumitelný,“ dodává psychiatr.

Kdy se člověk dostane do nezvladatelného stavu? Je Česko dekadentní zemí? Poslechněte si ze záznamu v iRadiu.

autoři: zis , Cyril Höschl , jra
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.