Bývalý šéf Úřadu vlády Poul odmítl u soudu vypovídat v kauze Nagyová

Bývalý šéf Úřadu vlády Lubomír Poul dnes odmítl před soudem vypovídat v takzvané kauze Nagyová. Využil paragraf, podle kterého by mohl přivodit trestní stíhání sobě nebo osobě blízké. V případu údajného zneužití Vojenského zpravodajství nevypovídal ani v přípravném řízení.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Jana Nečasová, dříve Nagyová

Jana Nečasová, dříve Nagyová | Foto: Filip Jandourek | Zdroj: Český rozhlas

„Po dobu mého zadržení mi byly předstírány důvody vazby. Nebylo mi sděleno, proč jsem byl zadržen. Odmítám vypovídat,“ řekl dnes u soudu Poul.

Státní zástupce Rostislav Bajger jeho rozhodnutí respektuje: „Musíme respektovat práva osob. Samozřejmě z hlediska důkazního, kdo ví, co by to přineslo. Jestli by to bylo v náš prospěch, nebo nebylo. Ale musíme tato práva respektovat.“

Policisté Lubomíra Poula zadrželi před dvěma lety společně s Janou Nečasovou, dříve Nagyovou. Obviněn ale na rozdíl od bývalé šéfky kabinetu premiéra nebyl.

Soud dnes takzvanou kauzu Nagyová odročil na polovinu dubna. K výslechu by měl přijít i expremiér Petr Nečas. Verdikt by mohla soudkyně Helena Králová vynést nejdříve v květnu.

U soudu vypovídal i exministr obrany Vondra

Tento týden soud vyslechl bývalého ministra obrany Alexandra Vondru a někdejšího pověřeného šéfa Vojenského zpravodajství Rostislava Pilce.

Exministr obrany Alexandr Vondra vypovídal u soudu v kauze Jany Nečasové, dříve Nagyové | Foto: ČTK

Vypovídali také dva svědci, řidič Jiří Pertl a správcová Hrzánského paláce Alena Hegrová, které údajně nechala na jaře 2013 Nagyová sledovat kvůli podezření ze zneužití služebního auta, což oba odmítli.

Oba řekli, že kromě Nagyové nařídil sledování právě Lubomír Poul, který je seznámil s výsledky akce, což byly například fotografie. Také jim údajně hrozil výpovědí.

Takzvaná kauza Nagyová

Hlavní líčení začalo loni v listopadu a pokračovalo letos v lednu. Obžaloba se týká údajného sledování, které podle vyšetřovatelů zařídila v roce 2012 Nagyová. Údajně zneužila rozvědku ke sledování manželky tehdejšího premiéra Nečase Radky.

Případ vedl k pádu vlády, Nečas se později rozvedl a s Nagyovou se oženil. Nagyová podle státního zástupce pak ještě na jaře 2013 nechala sledovat některé pracovníky Úřadu vlády.

Někdejší šéfce kabinetu premiéra Janě Něčasové, dříve Nagyové, bývalým šéfům Vojenského zpravodajství Milanu Kovandovi a Ondreji Páleníkovi a zpravodajci Janu Pohůnkovi hrozí až pět let vězení. Všichni vinu odmítají.

Aktéři v kauze Nagyová | Foto: Český rozhlas

ČTK, Anna Jadrná, Veronika Hlaváčová, Denisa Šindlerová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme